Kuchnia
-
AniaNajczęściej podawanymi w Chorwacji potrawami mięsnymi jest mesosa żara - mięso z grila, ćevapćići-paluszki z mielonego mięsa, rażnjići-szaszłyk, pljeskavica- kotlet mielony z trzech rodzajów mięsa. Duży jest wybór potraw rybnych, w wielu restauracjach można zjeść brodet-kilka gatunków ryb w sosie, ribasaźara - rybę z grila (zazwyczaj makrela), czasami można też zamówić bardzo smaczne i pozbawione ości mięso z rekina - morski pas. Z owoców morza najpopularniejsze są lignje, czyli kalmary. Koneserom warto polecić raki (skampi), ale przy ich jedzeniu trzeba się sporo napracować, a mięsa, jest niewiele. Jak na prawie każdym wybrzeżu, ryby są droższe od mięsa.
15 listopada 2013
Ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na posiłek nie powino być kłopotu - nawet w małej miejscowości z pewnością zjemy wyśmienity obiad w restauracji z widokiem na morze. Wysokość napiwków jest dowolna (nie są doliczane do rachunku). Bardzo rzadko można w Chorwacji spotkać budki zwane minibarami, może być więc pewien kłopot ze zjedzeniem przekąski w stylu hamburgera. Ciężko także znaleźć tzw. tanie obiady. Czasami przekąski są oferowane w caf-fe-barach, ale ich ceny nie należą do najniższych. Możemy też spróbować potraw charakterystycznych dla różnych regionów. -
JolkaPrzysmakami Istri i Kvarneru są sery i zimne dania. Posiłek zazwyczaj zaczyna się od tacy z wędzoną wędliną, serem i oliwkami. Przede wszystkim jednak podawane są dania z ryb, homarów, krewetek i małży, np. zupy rybne, gulasz rybny, ryż z owocami morza. Popularna jest również maniśtra przypominająca włoskie minestrone oraz potrawy z makaronem i mięsem z dodatkiem uprawianych tu trufli.
15 listopada 2013
Region Dalmacji i wysp charakteryzuje się tzw. zdrową żywnością i nietłustą kuchnią (większość potraw gotowana jest na wodzie lub pieczone na grilu), opartą głównie na produktach pochodzących z wyrobów własnych. Podstawę potraw stanowią ryby, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, małże, warzywa, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina - wszystko przyrządzane na różne sposoby. Prawie do każdej potrawy stosuje się oliwę z oliwek. Koniecznie należy skosztować dalmatyńskiego gulaszu z kopytkami, warzyw podawanych z mięsem. Potrawa, którą można zjeść tylko na wyspach Hvar, Korćula i Brać to vitalac danie z podrobów jagnięcych nadzianych w jelito i upieczone na grilu. Jedynie na Visie dostaniemy pizę z sardelami. Oprócz dań regionalnych można w Chorwacji posilić się zwyczajnym europejskim jedzeniem. Znane i chętnie zamawiane są pizza czy spagheti - są to często najtańsze dania, serwowane przez nadmorskie knajpki.