Wielokrotnie byłem w Porec i polecam
-
AdamCześć, ponieważ wielokrotnie byłem w Porec w sumie to już chyba z 8 albo 9 razy, i mogę wam powiedzieć że miasto z roku na rok rozwija się gigantycznie szybko. To zaskakujące jest, ale jeszcze kilka lat wcześniej centrum miasta było masakrycznie zatłoczone, korki, brak miejsc do parkowania, kiepskie oznakowanie .. tak teraz miasto zmieniło się nie do poznania. Porec może stanowić przykład dla naszych prezydentów miast - jak przemienić można miasto na przestrzeni kilku lat. Nie jestem pewien jaka część zmian sfinansowana została z Unijnych środków (po tym jak Chorwacja wstąpiła do Unii Europejskiej), ale dziś miasto posiada wygodną obwodnice, duże ronda o bardzo dobrej przepustowości, wiele supermarketów (Lidl, Konzum, Kaufland, Plodine) usytuowanych poza centrum w wygodnych dla turystów miejscach. Dużo zieleni, parków i skwarów w których można na ławce odpocząć i schować się przed palącym słońcem. Oczywiście bardzo okazała marina portowa w której cumują najdroższe jachty i motorówki.. Jestem zachwycony tym miastem, mógł bym tam się przeprowadzić i zamieszkać na stałe.
19 czerwca 2015 -
BogdanA ja w Poreciu polecam zwiedzić sobie Aqwarium jest w centrum starego miasta bardzo łatwo tam trafić. Bilety nie kosztują dużo a jest to spora atrakcja zobaczyć jakie gatunki ryb pływają w okolicy Porec i w regionie Istria. Polecam bo nie każdy lubi nurkować by móc oglądać ciekawe okazy ryb i innych stworzonek żyjących w wodach Adriatyku. Szkoda tylko że w tym aquarium nie ma np delfinów - tak właśnie bo je też widać coraz częściej w wodach Adriatyku !
Aquarium w Porec