Jaka pogoda w sierpniu w Chorwacji?
-
AniaZastanawiam się na jaką pogodę przygotować się na sierpień w Chorwacji. Urlop wstępnie zaplanowany mamy od początku sierpnia, jednak jeśli pogoda by nam nie dopisała a prognozy były by kiepskie to mam możliwość przesunięcia urlopu i wyjazdu o jakiś tydzień lub dwa. Nie chcemy spędzić wakacji w deszczowym okresie. Czy w sierpniu jest zimno? Jaka pogoda zwykle bywa w sierpniu w Chorwacji? czy wieczory są w miarę ciepłe? Będziemy spali na campingach w namiocie i trochę obawiam się przesówać wyjazd na drugą połowę sierpnia bo wiadomo że im później tym dzień krótszy bo słońce szybciej zachodzi. Czy da się wytrzymać w namiocie? czy trzeba brać jakieś ciepłe ciuchy na noc?
30 lipca 2014
Śledze wasze informacje i szczerze obawiam się o pogodę w sierpniu, skoro lipiec był taki deszczowy i ponury. Jak dotego dojdzie jeszcze szybsze zachodzenie słońca to taki wyjazd okaże się stratą kasy i urlopu. :(
Poradzi ktoś coś? -
SebastianHmm, prawdę mówiąc to nie wiem co podpowiedzieć, bo możliwości są dwie.
30 lipca 2014
Pierwsza jest taka że można by pomyśleć że skoro lipiec był deszczowy i jak ludzie pisali kapryśny i zachmurzony, to sierpień w końcu okaże się łaskawszy - bo taka zła pogoda nie może trwać przecież w nieskończoność.
Druga opcja jednak jest taka że leci szybko dzień za dniem, i skoro prognozy pogody nie napawają optymizmem to oznaczać może że i sierpień przeleci między palcami, zupełnie jak zazwyczaj u nas w Polsce - wakacje uciekają w oczekiwaniu na lepszą pogodę. człowiek się nie obejrzy a tu już po lecie.
Może sprawdź koszty lastminute gdzieś do Grecji czy Hiszpani albo Tunezji, cena może się okazać podobna a pogoda będzie lepsza i wyjazd udany, bo deszczowa pogoda na campingu pod namiotem to nic fajnego. -
TomekPogoda ta w sierpniu zdecydowanie się poprawiła w porównaniu do lipcowej. Spędziłem w lipcu urlop w Chorwacji i nie byłem zadowolony - brakowało mi chorwackich upałów, natomiast teraz jestem własnie służbowo w Zadarze i od 3 dni piękna typowo chorwacka patelnia, błękitne niebo, słońce, słońce i dużo słońca :)
4 sierpnia 2014 -
AniaSzału nie ma, choć i tak w sierpniu pogoda jest lepsza niż w minionym lipcu. Choć przyznać trzeba że tegoroczne lato w Chorwacji jest wyjątkowo kapryśne i deszczowe. Gdzieś czytałam nawet że być może jest początek dłuższego procesu zapoczątkującego zmiany klimatyczne a dokładniej zaburzony został cykl przemieszczania się mas powietrza, może wpływ na to mają licznie powstające farmy elektrowni wiatrowych? Bo zobaczcie nawet na te zdjęcia satelitarne monitorujące chmury deszczowe, zawsze nad Chorwacją takowe chmury nie wyspępowały, nie przebijały się przez front ciepłego powietrza płynący z Afryki, a w tym roku cykl ten został wyraźnie zaburzony, Adriatyk niemal dzień w dzień przykryty być chmurami deszczowymi którę właśnie na Bałkanach się piętrzyły.
Zachmurzenie nad Europą -
JoanaJestem w kontakcie ze znajomymi z którymi zmieniliśmy się apartamentem w Chorwacji i o ile nasz pobyt w lipcu był deszczowy i chłodny, to im pogoda w sierpniu o wiele lepiej dopisała. Teraz jest o wiele więcej słonecznych dni, można się opałać nie spoglądając nerwowo w niebo tak jak my to w lipcu mieliśmy. Generalnie gdybym wiedziała to wybrała bym zdecydowanie sierpień, bo pogoda o wiele lepsza do plażowania, zwiedzania i kąpania się. Następnym razem o ile jeszcze pojedziemy do Chorwacji to będzie to sierpień a nie zimny, kapryśny lipiec.
7 sierpnia 2014 -
AniaMożna powiedzieć że cała ta sytuacja związana z tegorocznym załamaniem pogody w Chorwacji doszła do normy, tzn już jest normalnie typowo po chorwacku czyli u nas w Polsce chmury i pogoda w kratkę - tam niebo super błękitne, ciepło i miło. Potwierdza to moja siostra która właśnie wczoraj wróciła z Chorwacji (konkretnie z wyspy Brac). Pojechała na 2 tygodnie od początku sierpnia do teraz. Mówiła że sam początek sierpnia był deszczowy ale później z każdym dniem było już coraz cieplej i bezchmurnie. A ostatnie dni to podobno aż żal było opuszczać wyspę i całą Chorwację. Współczuje ludziom który zdecydowali się jechać w lipcu, bo sierpień okazał się o wiele bardziej cieplejszy :)
11 sierpnia 2014 -
JolaWitam a kto się orientuje jak się zapowiada końcówka sierpnia w chorwacji a początek września ? Okolica Makarskiej
19 sierpnia 2014