Pogoda w Październiku w Chorwacji
-
KamilaPonieważ miałam okazję przyjechać do Chorwacji właśnie teraz, jesienią a dokładniej w pierwszej połowie października. postanowiłam podzielić się moimi wrażeniami z pobytu. Wyjazd do Chorwacji, nie był planowany zwłaszcza jesienią - byłam tam przy okazji delegacji mojego męża. Jeśli chodzi o pogodę to te kilka dni wyglądało następująco. Temperatura powietrza 15 - 17 stC, w cieniu bo w słońcu termometr rozgrzewał się do nawet 25 stopni. Niebo raczej słoneczne, choć nie bezchmurne. Deszcz podczas moich 3 dni pobytu nie padał, ani w dzień ani w nocy. Słońce wstawalo coś około godziny 7 rano, a zachodzilo już o 18:30 (tak mniej więcej, bo dokładnie z zegarkiem nie patrzałm). Jeśli chodzi o temperaturę wody w Adriatyku, to nie wiem, ale nie była jakąś strasznie zimna.
10 października 2013
Ludzi, prawie w ogóle, na campingach pustawo ale jednak trochę turystów przebywa - głównie campery. W śród zwiedzających widywalam głównie niemieckich i austryjackich emerytów.
Z tego co mogę porównać to temperaturą w Polsce w tym samym czasie była o około 10 - 12 stopni niższa od tej którą miałam będąc w Chorwacji - a dokładnie przebywałam w Zadarze. -
XawierySprawa wygląda następująco - co roku we wrześniu/październiku jestem w Chorwacji. Turystów jest wtedy zdecydowanie mniej ale to nie znaczy że nie ma w ogóle. Jest wiele powtarzam wiele turystów którzy wybierają właśnie okres jesieny na pobyt w Chorwacji, ponieważ pogoda jest prawie idealna na zwiedzanie. Zazwyczaj we wrześniu jest minimum 20 stopni, a w październiku około 17 sto C (oczywiście mówimy o temperaturze mierzonej w cieniu, bo w słońcu odczuwalna temperatura to jakieś 20-25 stopni) W okresie jesienym raczej nie wieje znany z okresu letniego wiatr Bora, od Adriatyku czuć raczej ciepło niż chłód (jak od Bałtyku). Generalnie lubię jesiene pobyty w Chorwacji, choć jedyny mankament to fakt że dzień szybko się kończy, bo już o 18:0-18:30 zachodzi słońce i chwilę później robi się ciemno. W sezonie ciemno robi się po 22:00 więc różnica jest znaczącą :(
10 października 2013 -
JarekNie szkoda wam? Ja wole pojechać nawet na krócej ale w sezonie, niz na dłużej poza sezonem, kiedy to dzień jest krótki, pogoda słabsza i częściej pada deszcz.
26 października 2013