Jak zwiedzać Park Krka co i jak warto zobaczyć
-
TomekCześć, z naszych dotychczasowych doświadczeń dotyczących zwiedzania chorwackich parków narodowych to zaliczone Plitvice, Velebit oraz Archipelag Briuni jednak wiele dobrego słyszałem o zwiedzaniu Krka. Nasi znajomi tam byli i powiedzieli nam że tu w przeciwieństwie to jezior można się wykąpać w orzeźwiającej rzece - czego kategorycznie nie można było zrobić w jeziorach (pod karą pieniężną nawet!).
4 listopada 2015
Moje pytanie skierowane jest do tych co już byli i kapali się w rzece Krka przepływającej przez wymieniony Park Krajobrazowy.
Jak zwiedzać albo w zasadzie jak tam dojechać, gdzie zaparkować samochód oraz kiedy zacząć zwiedzanie? Ile kosztują bilety do parku? Ile trwa zwiedzanie i w ogóle jakie są wasze odczucia i wspomnienia związane ze zwiedzaniem tego miejsca? -
PatrycjaTak to prawda, tam można się wykąpać w przeciwieństwie do plitvic gdzie w upale można tylko patrzeć na wodę - paranoja. Ale z drugiej strony przyznam że kąpiel w rzece Krka to chyba jedyna atrakcja tego parku, jakoś nic więcej ciekawego nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Jeziora jednak mimo wszystko bardziej utkwiły mi w pamięci.
pozdrawiamKapiący się ludzie u ujściu rzeki Krka -
IzaTen park stanowi jeden z kilku oficjalnych Parków Narodowy w Chorwacji, i usytuowany jest w środkowej części Dalmacji, całkiem niedaleko bardzo popularnego w tym regionie miasta Sibenik. Park ten powstał około 1985 roku w dolnym ujściu rzeki Krka. Na jego terenie powstały trzy efektowne wodospady oraz kaskady które są generalnie największa atrakcją turystyczną tego miejsca.
4 listopada 2015