Kaucja za butelki i puszki
-
KrystynaBędąc na urlopie w Chorwacji zauważyłam dość ciekawą sytuacje a mianowicie w sklepie kupując wodę mineralną w plastikowej butelce PET naliczono mi 0.50 Kuny kaucji za butelke.
11 sierpnia 2015
Jak się też później okazało kaucja doliczana jest również do mniejszych butelek, do puszek po piwie ale i nawet do energetyków typu Red Bull. Każde szklane, plastikowe czy aluminiowe opakowanie po napojach jest kaucjowane. Butelki przynieść na wymianę lub oddać można bezpośrednio w sklepach lub w specjalnych punktach zbiurki surowców wtórnych przy większych sklepach spożywczych (Lidl, Konzum, Kaufland).
Co sądzicie o takiej polityce zarządzania surowcami wtórnymi? Z jednej strony możę niewiele ale jednak wpływa to na cene produktu ale z drugiej strony dzięki kaucjowaniu jest owiele czyściej, nie walają się plastikowe butelki, puszki czy inne opakowania tak często pozostawiane na polskich plażach jezior i nie tylko. -
AdamBardzo dobry pomysł. Gdyby u nas w Polsce też wprowadzono takie zwyczaje to by nie było problemu zaśmieconych lasów i plaż. Dziwie się ze nie wprowadzają takich przepisów, przecież też jesteśmy w unii europejskiej.
13 sierpnia 2015 -
TomekZgadzam się, wprowadzenie u nas na wzór Chorwacji kaucjowania każdego opakowania po napoju z butelkami typu PET włącznie istotnie przyczyniło by się do poprawy czystości.Taka poprawa miała mieć miejsce po wprowadzeniu ustawy śmieciowej jednak osobiście nie zauważyłem żadnej różnicy.
14 sierpnia 2015 -
AdrianPomysł ze skupowaniem wszystkich plastikowych opakowań po napojach jest bardzo dobry i powszechnie stosowany w wielu europejskich krajach. Ja poszedł bym dalej i wzorem Japonii wprowadził skupowanie kiepów - odgaszonych papierosów, bo z tym w Chorwacji jest problem. Na plaży odgaszone papierowy ludzie wpychają między skały, kamienie.. masakra :-(
26 sierpnia 2015 -
KasiaBardzo fajny pomysł, myślę że w Polsce zwłaszcza w górach lub na plażach Bałtyku można by taki sam zwyczaj wprowadzić. Było by od razu o wiele czyściej a i ludzie zbierający puszki aluminiowe mogli by zbierać też butelki plastikowe typu PET.
14 stycznia 2016