Wyprawa motocyklowa do Chorwacji
-
ArielWitam was wszystkich, miłośników Chorwacji i spędzania wakacji nad Adriatykiem. Moim marzeniem jest wyprawa motocyklowa właśnie do Chorwacji, próbuje takową zorganizować już drugi rok, mam nadzieje ę tym razem mi się powiedzie. O pomoc w organizacji wyprawy poztanowiłem zapytać na tym forum o Chorwacji, może nie tyle o pomoc co o szczegóły i niuanse na jakie warto zwrócić uwagę planując takową wyprawę.
26 marca 2015
Wstępnie wyprawa miała by mieć miejsce w drugiej połowie lipca. Wyruszali byśmy motocyklami bo uczestniczyły by cztery osoby na dwóch motocyklach, z Gdańska kierując się albo w stronę Niemiec albo Czech, następnie przez Austrię do Słowenii i do Chorwacji.Słyszałem o opcji dojazdu do Chorwacji przez Włochy ale nie bardzo rozumiem tą opcję, może zdecyduje się tamtędy wracać.
Nie planujemy stałego pobytu w jednym miejscu, raczej będziemy podróżować po całym wybrzeżu a kto wie może i uda się zaliczyć kilka wysp, bo o ile wiem bilety na prom dla motocykli są o wiele tańsze.
Zakwaterowanie raczej campingi, jeśli zatrzymywać się będziemy tylko na jedną noc to ewentualnie jakieś pokoje czy kwatery. Wyżywienie raczej sami, i w drodze jakieś tańsze knajpy i lokalne fastfoody. Taki jest wstępny plan, wyprawa motocyklowa potrwać ma około dwóch tygodni plus powrót. Chcieli byśmy na motocyklach dojechać conajmniej do Dubrovnika w południowej części Dalmacji.
I teraz mam kilka pytań. Ile kosztują takie wakacje w Chorwacji w środku sezonu? Zupełnie nie wiem jak policzyć koszty takiej wyprawy. Jaka jest cena benzyny łatwo sprawdzić przez internet, sprawdzałem na ina.hr i aktualnie bezołowiowa 95 kosztuje około 13 kn/litr. Nie wiem jak oszacować koszty zakwaterowania. Doba na campingu dla 2 osób i motocykla wraz z małym własnym namiotem ile może kosztować? No i koszty pobytu czyli wyżywienia, tego doliczyć się nie mogę i muszę coś założyć. I tu moje pytanie, ile to może kosztować?
Jak jest z motocyklistami w Chorwacji? Jak są postrzegani, czy mieszkańcy przychylnie na nich patrzą? Czy w Chorwacji kradną i trzeba mieć oczy do okoła głowy czy można się wyluzować i cieszyć pobytem. Nigdy nie byłem w tamtych rejonach i zupełnie nie wiem jak motocykliści postrzegani są na chorwackich drogach i w miastach.
No i interesuje mnie jeszcze sposób komunikacji z Chorwatami. Przyznam się że w języku chorwackim niewiele potrafię powiedzieć, może tylko dzieńdobry i dziękuje. Czy z mieszkańcami dogadam się po angielsku?
Jeśli ktoś był motocyklem w Chorwacji, albo dojechał tam lub doleciał samolotem i wynają motocykl na miejscu to bardzo był bym wdzięczny za informacje odnośnie kosztów i technicznych warunków wypożyczenia motocykla w Chorwacji. Taka opcja również mnie interesuje bo być może nie dostane urlopu tak długiego jaki bym chciał i wtedy do Chorwacji poleciał bym samolotem a motocykl wypożyczył z wypożyczalni na miejscu.
Jeśli ktoś z was zwiedzał Chorwację motocyklem i chciał by podzielić się swoimi doświadczeniami to bardzo ale to bardzo będę wdzięczny.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. -
StanisławSiema, Co jak co ale Chorwacja jest idealnym kierunkiem na wyprawę motocyklową. Ciepło, urocze widoki, stabilna pogoda to wszystko sprawia że do Chorwacji ściąga wielu motocyklistów z różnych krajów, tak więc jeżeli pytasz się o stosunek do motocyklistów to jest z nim o wiele wiele lepiej niż n nas. Kierowcy motocyklistów przepuszczają na bramkach na autostradach lub wjazdach na mosty, czy promy również nie trzeba stać w kolejce. Parkowanie motocykli również jest o niebo łatwiejsze bo nie trzeba szukać miejsca tylko zaparkować za darmo obok innych motocykli lub skuterów - zazwyczaj na większych placach lub szerszych chodnikach.
31 marca 2015
Jeśli chodzi o dojazd motocyklem do Chorwacji to my akurat jechaliśmy przez Polskę, Czechy (Brno, Znojmo) Austrię (Wiedeń, Graz, Klagenfurt) i Słowenię (Lubljanę). Z przejazdem nie było większego problemu.
Trzeba jednak pamiętać że jadąc przez Austrię całkiem prawdopodobnie jest zaliczenie burzy lub większej ulewy. W samej Chorwacji trzeba bardzo uważać na pierwsze minuty deszczu, bo ulica pokryta pyłem ze skał w pierwszych minutach opadu deszczu jest bardzo śliska. Na motocyklu wzdłuż wybrzeża można jezdzić nocą i dniem, ale oddalając się w głąb lądu a zwłaszcza w góry nocą może być dość zimno.
W niektórych regionach jadąc na motocyklu należy uważać na wiatr Bora, który praktycznie uniemożliwia bezpieczne podróżowanie motocyklem.
Ogólnie bardzo polecam, sam strasznie tęsknie za taką objazdówką motocyklową po Chorwacji. -
AleksanderNa motocyklu objechaliśmy całą Chorwację, z Polski jechaliśmy i wracaliśmy na motocyklu. Podróż na dwa dni rozkładaliśmy żeby dojechać, i na dwa dni żeby wrócić. Na wyspy się nie przeprawialiśmy, ale na motocyklach jest taniej i nie trzeba stać w kolejkach.
9 kwietnia 2015
Bardzo miło wspominam ten wyjazd. Pogoda na motocykl idealna, widoki wspaniałe ludzie mili, generalnie Chorwacja to idealny kraj na wyprawę motocyklową.