Hvar to podobno najbardziej słoneczne miejsce nad Adriatykiem
-
JustynkaW wielu przewodnikach i ciekawych artukułach wyczytałam że Hvar mowa tu o wyspie Hvar jest statystycznie najbardziej słonecznym miejscem w Chorwacji. Policzono słoneczne dni w roku i wyszło że właśnie na Hvarze okazało się najlepiej. W wielu artykułach wyczytałam nawet że panuje taki zwyczaj że właściciele apartamentów są tak pewni pięknej pogody w sezonie, że w przypadku kiepskiej pogody są skłoni dawać rabaty :) Pytam się was jak to jest? Bowiem w Chorwacji spędziłam już wakacji chyba z 6 i zawsze było gorąco, upalnie i słonecznie jednak w zeszłe wakacje (2014r) pojechaliśmy na Hvar pierwszy raz i co się okazało? deszczowo, chłodno i burzowo masakra jakaś. Na dwa tygodnie pobytu pięknych upalnych dni mieliśmy jakoś nie więcej niż 4.
11 stycznia 2015
Jakie są wasze doświadczenia z pogodą w Chorwacji? -
BartekStatystycznie niby tak, ale życie pokazuje że czasami bywa inaczej. Również wakacje 2014 spędziliśmy w Chorwacji, wprawdzie nie na wyspie Hvar ale też pogoda nas wcale nie rozpieszczała. Krótko mówiąc żeby mieć gwarantowane upały to trzeba jechać gdzieś do Afryki, Chorwacja jest odalona raptem 10km i nie ma co oczekiwać niewiadomo jakiej pogody. A jak widać ta jest zmiena, oby nie zmieniła się na zawsze na taką kiepską :(
11 stycznia 2015 -
TeresaNie ma co się sugerować, tym że ktoś gdzieś kiedyś był i opisał że jest tam nie wiadomo jak gorąco. Ostatnie wakacje w Chorwacji okazały się totalnie przechlapane - dosłownie bowiem padało i padało i padało. pogody nie było i słońca też nie za wiele. Natomiast teraz też się nieciekawie dzieje, w Chorwacji 70 cm śniegu a u nas w Polsce nic. Może to jakiś znak że kolejne lato w Polsce okaże się upalne a w Chorwacji nieciekawe. Przed wyjazdem do Chorwacji trzeba będzie śledzić prognozę pogody i postanowienie odnośnie wyjazdu zostawić na ostatnią chwilę.
13 stycznia 2015 -
RadosławZgadza się, również spotkałem się z opinią że statystycznie na wyspie Hvar właśnie zlicza się największą liczbę słonecznych dni w roku. Ale jak wiadomo pogoda pogodzie nie równa i nie oznacza to że każdego roku akurat tam będzie najlepsze słońce. My również co roku wybieramy wakacje w Chorwacji bo cenowo wychodzi bardzo podobnie do kosztów spędzenia wakacji nad naszym polskim morzem, jednak w Chorwacji pogoda wydawała się zawsze bardziej niezawodna. No może oprócz wakacji w 2014 wtedy to chyba wszyscy narzekali że w Chorwacji załamanie pogody. W następnym roku trzeba będzie albo obrać jakiś inny cieplejszy kierunek albo przed wyjazdem śledzić fora i prognozy pogody o sytuacji. Jak się okaże że w Chorwacji znów zdarza się nadzwyczaj deszczowo trzeba będzie mieć plan b i w ostatniej chwili pojechać gdzie indziej, tylko pytanie gdzie?
14 stycznia 2015