Zima w Plitvickich Jeziorach
-
JadwigaWczoraj w telewizji pokazywali jaka zima panuje w Chorwacji i jak pięknie jest właśnie w parku Plitvickie Jeziora. Podobno mróz sięga -20st C, do tego zalega 40-70 cm śniegu więc widoki i sceneria panująca tam teraz jest iście bajeczna. Pokazywali w telewizji jak pięknie wyglądają pokryte śniegiem krzewy, trawy i drzewa, do tego przepiękne sople lodowe na brzegach wodospadów. Wspaniale Plitvice wyglądają latem kiedy zieleń jest taka soczyście zielona ale z tego co widziałam zima w Plitvicach jest równie piękna a kto wie może nawet jeszcze piękniejsza. Jak macie jakieś zdjęcia z Plitwickich jezior ale zimą to wrzucajcie tu bo to przepiękna sceneria.
pozdrawiamŚnieg i mróz w parku Plitvickie Jeziora -
KarolinaZgadzamy się z Tobą w zupełności. Mieliśmy okazje zwiedzać park Plitvickich Jezior latem, jednak nigdy nie byliśmy tam zimą, dlatego mam kilka pytań odnośnie zwiedzania Plitvic poza sezonem. Czy park normalnie działa i funkcjonuje? tzn czy też kupuje się bilety? czy zimą kursują statki po jeziorach oraz ciuchcia z wagonikami? Trochę chyba to mało prawdopodobne skoro tyle śniegu tam spadło jak widać na zdjęciach? Zresztą zwiedzanie Plitvic zimą może być dośc problematyczne bo szybko się robi ciemno a w takich warunkach gdy wszędzie jest ślisko to za dużej odległości pokonać się nie da?
Był ktoś w Plitvicach zimą? jak to jest ze zwiedzaniem? da się?Plitvickie Jeziora zimą -
WaldekNie sądze by możliwe było zwidzanie parku w zimowymokresie, aczkolwiek sprawdzę to u źrudła. Biletów zapewne nie sprzedają bo to by oznaczało że szlaki są przygotowane, odśnierzone i bezpieczne, a nikt nie jest w stanie odśnieżyć takiej ilości kładek. Ktokolwiek byl w Plitvicach wie że kładki są tam dośc wąskie, zrobione z drewnianych palików więc chodzenie po nich gdy są pokryte lodem i śniegiem jest absolutnie wykluczone, widać to zresztą na zdjęciach, że nikt tam zimą nie zwiedza!
4 stycznia 2015 -
NataliaRównież chcieli byśmy zwiedzić Chorwacje zimą, byliśmy tam wielokrotnie ale zawsze latem gdy z nieba leje się żar, a tymczasem w telewizji pokazują takie piękne widoki właśnie z Plitvic gdzie wszystko pokryte jest lodem i śniegiem. Bardzo podobają mi się takie klimaty, niesłychanie pięknie to wygląda a ci którzy byli w tym miejscu latem gdy słońce grzeje niemiłosiernie to gdy ogląda się takie widoki to aż tak dziwnie się robi przypominając sobie poszczególne miejsca.
A tak przy okazji, to nie dziwi was trochę ta pogoda w Chorwacji? W ostatnim czasie (2014) lato w Chorwacji deszczowe i pochmurne, podczas gdy u nas w Polsce upały i czyste błękitne niebo. w zimę w Chorwacji prawie metrowa pokrywa śnieżna kiedy w Polsce w święta śniegu nie widać. Coś się pozmieniało że w Chorwacji śnieżnie zimą a deszczowo latem a u nas lato upalne a zima łagodna - wszystko odwrotnie. Co o tym sądzicie?Zima w Parku Plitwickie Jeziora -
TomekPark Narodowy Jeziora Plitwickie jest otwarty dla zwiedzających przez cały rok, jednak w okresie od listopada do połowy kwietnia, tylko wejście 1 i Niższe Jeziora są otwarte dla zwiedzających.
Strefa zwiedzania zimą obejmuje głównie obszar wodospadów. Istnieje wiele szlaków turystycznych i dwie ścieżki edukacyjne. Zalecamy sprawdzenie informacji na stronie parku na temat dostępnych tras wycieczek w konkretnym terminie, ponieważ ich dostępnośc zależy w dużej mierze od warunków pogodowych w parku. Godziny otwarcia i czyne wejścia do parku również zmieniają się w zależności od sezonu a zimą również zależnie od warunków pogodowych.
Wszystkie trzy wejścia do Parku Narodowego są otwarte od połowy kwietnia do końca października: Wejście 1, wejście 2 i pomocnicze wejście Flora. W tym okresie, panoramiczne wycieczki kolejowe i elektryczne przejażdżki łodzią po jeziorze Kozjak są zwykle dostępne. Niezależnie od miejsca, w którym zdecydujecie się wejść do parku, trzeba się liczyć że zwiedzanie potrwa 3-6 godzin.
Bilety wstępu do parku obejmują panoramiczny pociąg i elektrycznych przejażdżki łodzią na wszystkich dostępnych trasach. W przypadku śniegu lub lodu, przejazdy kolejowe są anulowane.Zwiedzanie Plitvickich Jezior zimą -
JarekPiękne miejsce, pamiętam jak przechadzałem się tym mostkiem - prowadzi do największego wodospadu w Plitvicach - Velki Slap. Jak przeciskałem się tą wąską kładką między ludźmi to z nieba lał się żar jakieś 40 stopni ;-)
8 stycznia 2015 -
JustynkaTo prawda Jeziora Plitvickie to najpiękniejsze miejsce w Chorwacji, zarówno latem jak i zimą, choć zimą te obrazki są piękne na zdjęciach to zwiedzanie po kolanach w śniegu w takiej wilgoci po oblodzonych kładkach. Ja to tak widzę że najpiękniejsze Plitvice są wiosną, najpiękniejsze w perspektywie bycia tam i zwiedzania natomiast na zdjęciach najładniej wyglądają jednak zimą.
11 stycznia 2015