Zmiana pogody czy klimatu w tym roku w Chorwacji
-
ZenonCześć, co prawda urlop w Chorwacji mam już za sobą, spędziłem go tam w pierwszej połowie lipca, nie mniej zauważyłem że w tym roku pogoda przez cały sezon była bardzo niestabilna co w przypadku Chorwacji wydaje się bardzo dziwne. Łącznie to był mój dziesiąty wyjazd, i w poprzednich latach jedno co pamiętam to upał, upał i jeszcze raz upał. Deszcz jeśli w ogóle padał, to nie dłużej niż godzinę w tygodniu. Wielokrotnie problem w pełnym sezonie był w drugą stronę - z powodów upałów często brakowało wody (np.na Istri wprowadzano ograniczenia w jej zużyciu, zamykano myjnie samochodowe, natryski na plażach czy zabraniano podlewania ogrodów czy mycia jachtów).
3 września 2014
W poprzednich latach problemem były też pożary na Hvarze, czy wyspie Brac które również spowodowane były wielotygodniowymi upałami. jednak żadnego roku nie zdarzyła się sytuacja taka jak obecnie, a mianowicie żeby w sezonie (lipiec-sierpień), w Chorwacji było tak deszczowo. Kiedy spędzałem tam tegoroczne wakacje to z 3 tygodni dwa tygodnie padało. Z tego co obserwuje po powrocie, w sierpniu również było o wiele chłodniej i deszczowo.
We wrześniu dalej nad Chorwacją szaleją burze i towarzyszące im straszne ulewy. W telewizji właśnie podano że w Splicie było takie oberwanie chmury podczas którego na metr kwadratowy w ciągu 15 minut spadło 60 litrów wody, co spowodowało że jezdnie w centrum miasta zamieniły się w rwące potoki.
Co się dzieje w tej Chorwacji? -
KasiaBo ja wiem, czy burza i deszcz to anomalia? Wiem że wielu z was poprostu się przyzwyczaiło do tego że w Chorwacji są murowane upały, ale weźcie globus lub mapę kontynentu i zobaczcie że Chorwacja nie leży w Afryce. To nawet nie Hiszpania. Klimat niemal że umiarkowany z tym że na wybrzeżu wpływ na pogodę ma powietrze z Afryki. Trzeba się pogodzić że Chorwacja to nie taki ciepły kraj, a ulewy gradobicia czy burze to żadne anomalia pogodowe tylko zjawiaka które się zdarzają wszędzie gdzie pogoda szybko i dynamicznie zmienia się.
4 września 2014 -
MichalCiekawa sytuacja godna dla zainteresowania się nią klimatologą, bowiem cały ten rok na Bałkanach jest wyjątkowo deszczowy, mokry itp. lato jeszcze nigdy albo przynajmniej od dawna nie było takie kapryśne jak w tym roku. Deszcze, intensywne burze, a teraz powodzie doprowadzające do lawin błotnych - taka jest teraz Chorwacja.
18 września 2014 -
JankaCiągłe opady deszczu, intensywne burze sprawiające powodzie. to nie wróży niczego dobrego dla Chorwacji i jej walorów turystycznych. Już w tym roku wielu turystów wróciło niezadowolonych z wakacji spędzonych w Chorwacji - jeśli sytuacja się powtórzy w przyszłym sezonie to nawet najwięksi zwolenicy wakacji nad Adriatykiem zaczną poszukiwać inych kierunków i miejs na spędzenie urlopu
28 września 2014 -
KaśkaEj są już jakieś analizy tego lata? Może taka sytuacja pogodowa spowodowana jest przez stawiane ostatnio tak popularnie fermy wiatrowe. Może turbiny wiatrowe jakoś wpływają na przepływające masy powietrza i i stąd te anomalie pogodowe w Chorwacji.
4 października 2014