Aktualne ceny produktów spożywczych 2014
-
AlicjaWitam, z racji tego że aktualnie przebywam w Chorwacji, postanowiłam podzielić się z wami wiedzą na temat aktualnych cen najpopularniejszych produktów spożywczych o jakie często pytacie na forach. Najbardziej obiektywnymi cenami będą ceny z marketów Konzum, bowiem jest to sieć ogólnokrajowa, a ceny w sieciówkach zazwyczaj są takie same (może poza promocjami, bądź wyprzedażami).
Chleb biały (Kruh Bijeli Mateljan) 10.50 hrk
Masło (Maslac 125g) 9.90 hrk
Ryż (Riza Uncle Bens) 19 hrk
Sos do ryżu (Umak Uncle Bens) 21.99 hrk
Parówki (Hrenovke) 100g 3-6 hrk
Majonez 90g (Majoneza Vrec) 4.87 hrk
Burek z serem (150g) 6.99 hrk
Burek z mięsem (250g) 12.99 hrk
Nektarina (opakowanie) 8.99 hrk
Arbuz 3-6 hrk / kg
Jabłka 12 hrk / kg
Sok jabłkowy (Jamnica) 1 litr 7.99 hrk
Napój (Nektar Naranca 1l) 8.99 hrk
Wino wytrawne (Vino Bianco 0,7 l) 21.99 hrk
Energetyk Black (Napitak 0,25 l) 8.99 hrk
Red Bull Blue 0,25 l 13.99 hrk
O cenach kolejnych produktów będę tu pisać, o ile będę pamiętać. Możecie też pytać, o ilę będę mogła odpowiem. PozdrawiamAktualne ceny produktów spożywczych 2014 -
JoanaNie widzę ceny jajek, mleka, pieczywo jest ale ziemniaków czy makaronu albo czegoś do obiadu. Jaka jest też cena kurczaka na grila? albo piersi z kurczaka lub karkówki lub coś inego z mięsa na grila?
18 lipca 2014 -
AlicjaHej, już odpowiadam.
jaja kosztują za sztukę 1.40 - 1.60 hrk
mleko UHT 1,5% 7.50 hrk
chleb 10.50 hrk
ziemniaki 9 hrk/kg
makaron 14 hrk
tacka kurczaka na grila (skrzydełka, pałki, pierś) ok 1kg 36 hrk
filet z piersi z kurczaka (File Pileci 640g) 49.99 hrk
kiełbaski na grila (Gurmanska Kobasica 600g) 26.99 hrk
marchewka pakowana (Mrkva 500g) 4.99 hrk
jabuka Zl Delises 9.99 hrk/kg
pozdrawiamCeny w sklepach - Konzum -
AlicjaAaaha, mój facet podpowiada mi jeszcze najważnieksze - browarek a więc piwo Karlovacko w butelce 0.5l kosztuje w sieci Konzum 6.29 hrk plus kaucja za butelkę 1.25 hrk
Cena tego samego piwa w sklepiku na campingu wynosi 7.50 hrk :)Ceny w Chorwackich sklepach konzum -
TomekTo ja dodam jeszcze tylko że aby przeliczyć ceny w chorwackich kunach na złotówki należy cenę w kunach przemnożyć przez 0.55 zł - bo taki jest aktualny średni kurs chorwackiej kuny w przeliczeniu na pln.
19 lipca 2014
1 kuna chorwacka = 0,5492895 złotego polskiego
W praktyce (przy małych kwotach) wystarczy cenę chorwacką podzielić na pół i "trochę zaokrąglić w górę".
pozdrawiam wszystkich zwoleników Chorwacji -
PiotrekA czy lepiej jest płacić w euro, płacić kartą płatniczą czy lepiej wymienić pieniądze w kantorze a może naj lepiej wypłacić pieniądze już w kunach w bankomacie w Chorwacji?
19 lipca 2014 -
TomekSłuchaj właśnie jestem w Chorwacji i sam miałem ten dylemat i z wlasnych obserwacji zauważyłem że dobrze jest płacić kartą, ja akurat płacę MasterCard w mBanku, i przelicznik jest wyjątkowo dobry.
19 lipca 2014
Niestety nie wszędzie można płacić kartą (np campingowe sklepiki), wtedy wypłacałem gotówkę w bankomacie ale oczywiście z karty bankomatowej (nie kredytowej!) Przy wypłacaniu kun z bankomatu, tak jak przy niektórych płatnościach jest możliwość wyboru czy wypłata ma być odrazu księgowana w HRK (przy ich przeliczniku 0.57) czy przeliczona w późniejszym czasie przez twój bank. i w tym przypadku bank przeliczył mi po lepszym kursie 0.55 za kunę
Tak więc moim zdaniem naj mniej opłaca się płacic w euro i wymieniać kasę w kantorach. Najlepiej jest płacić kartami w supermarketach i stacjach benzynowych, oraz ewentualnie wypłacać kasę w bankomatach z tym że trzeba sprawdzić ile Twój bank pobiera prowizji za wypłatę z bankomatu (dawny Sync akurat ma bankomaty za free w całej europie) -
JanekOkej, może trochę z innej beczki, ale po ile jest paliwo na stacjach benzynowych w Chorwacji? Wiem że to nie spożywka ale też ma znaczący wpływ na ogólne koszty spędzonych tam wakacji.
19 lipca 2014 -
Jadzia I StaszekNa stacji benzynowej INA, bezołowiowa PB95 kosztuje 11,11 hrk / litr ale to na wyspie więc trochę drożej niż na lądzie gdzie widzieliśmy po 10,60 kun.
Wracając do produktów spożywczych to po długich poszukiwaniach udało się znaleść Puree (ziemniaki), tu w Chorwacji mówią na to Pire Krumpir i kosztuje 14.49 hrk za dwie porcje po 100 gram.
olej słonecznikowy (ulje sunc) 1 litr - 8.99 hrk
ogórek (krastavac) 5.99 hrk / kg
masło (Maslac Dukat 250) - 11.98 hrk
jaja (10 szt) - 16.99 hrk
kefir 3,5% 200g - 3.99 hrk
pomidory (Rajcica) - 9.99 hrk / kg
ziemniaki (Krumpir) - 3.99 hrk / kg
Ceny z marketu STUDENAC, być może różnią się trochę od sieci Konzum.
pozdrawiamyAktualne ceny produktów spożywczych -
AniaHej ,
20 lipca 2014
a ile kosztuje woda mineralna? -
TomekJana mineralna negazirana voda 1,5l Cijena: 4,99 kn
20 lipca 2014
Jana mineralna negazirana voda 5l - 14,99 kn
Jana Ice Tea brzoskviniowa 1,5l - 7,99 kn
Takie ceny są w markecie, ta sama woda mineralna w mieście lub turystycznie popularnych miejscach jest o wiele droższa.
O ile się nie mylę w Chorwacji wszystkie butelki są kaucjowne (butelki, puszki, butelki pet) kaucja wynosi coś około 0.50 kn -
TomekA ja polecam Voda Goda 6 litrów po 9,99 hrk :) Wiele cen można sobie sprawdzić na konzum.hr Wystarczy trochę opanować nawigację w sklepie i kilka podstawowych słów :)
Aktualne ceny produktów w Chorwacji -
WacekW Chorwacji polecam kupować o ile to możliwe w sieciach sklepów Lidl. Inne supermarkety jak Konzum, Plodine, Getro, Kaufland są dość drogie. Kilka produktów zawsze znajdzie się w dobrej cenie, ale cała reszta jest zazwyczaj droższa. dodatkowo w Lidlach często są promocje np piwko Karlovacko w butelce można było kupić po 4,5 kn
21 lipca 2014 -
GosiaA czy ktoś może napisać jakie ceny są na wyspie Brać?
30 lipca 2014 -
TomekWszędzie się mówi że na wyspach wszystko droższe, bo koszty transportu itp. ale ja po tegorocznych wakacjach jakoś tego nie zauważyłem. Być może że zakupy robiliśmy w sieciowych sklepach Konzum, a tam wszystkie ceny produktów mają ustalane przez centralę odgórnie.
30 lipca 2014
Ceny paliwa faktycznie nieznacznie droższe (na wyspie Hvar) niż na lądzie, bo na wyspie tankowaliśmy na stacji INA po 11.11 kn/litr BP95 a w Splicie też na stacji INA ta sama benzyna kosztowała 10.80 kn Różnica jakaś tam minimalna. Ceny produktów spożywczych takie same, na straganach owoce również w tej samej cenie lub porównywalnej. -
MiachłAlicjo, orientujesz się gdzie najlepiej kupować biorąc pod uwagę stosunek cena-jakość? W hipermarketach typu Lidl, sieciówkach jak u nas malpkaexpres.pl (nie wiem jaki odpowiednik jest w Chorwacji) czy może w sklepach należących do prywatnych handlarzy?
31 października 2014 -
TomekByliśmy na urlopie w Chorwacji w 2016 roku i powiem wam że ceny się nieznacznie zmieniły, nieznacznie tzn niewiele podrożały. Generalnie wszystkie ceny produktów spożywczych, i usług poszły lekko w górę. Ceny paliw nieznacznie tylko podrożały, ceny elektroniki itp zachowały się na stałym poziomie (taki trend panuje w całej Unii Europejskiej).
23 sierpnia 2016
Zaskoczeniem jest że ceny połączeń telefonicznych spadły - mowa tu o połączeniach w roamingu. Obecnie połączenie w roamingu jest tylko niewiele droższe od połączenia krajowego jeśli sami wykonujemy telefon - jeśli odbieramy telefon (połączenie przychodzące) to ponosimy ta dodatkową opłatę (jak to zawsze było w roamingu) - jeśli chodzi o SMS to 20 gr za sztukę, jeśli internet to też już tragedii nie ma bo jakieś 1.20 za każdy megabajt.