Najlepsza trasa zwiedzania Plitvic
-
KrzysztofCześć, Plitvickie Jeziora zwiedzałem dwukrotnie, raz kilka lat temu sam, oraz w zeszłym roku ale już z rodziną. To piękny park który faktycznie przy okazji pobytu w Chorwacji trzeba odwiedzić. Moją trasę mogę polecić właśnie dla zwiedzających z dziećmi, sami daliśmy radę bez większych problemów z 6 letnim synem ;-)
Wyruszając spod wejścia nr 1, dochodzi się m.in. do Wielkiego Wodospadu (fantastyczny widok!), potem obchodzi dolne jeziorka i dociera do przystani P3, skąd co 30 minut odbija statek płynący wzdłuż jeziora Kozjak do przystani P2. W tym miejscu zaczyna się sieć poprowadzonych nad mokradłami drewnianych pomostów, które wiodą nad górne jeziora, pozwalając najlepiej zapoznać się z piękną
przyrodą parku. Jest tu, zwłaszcza nad peryferyjnym Prosćansko jezero, znacznie mniej turystów niż nad dolnymi jeziorami. Wrócić można kolejką z przystanku ST3 do ST2, a potem do STl, skąd niedługi spacer doprowadzi do wejścia 1, czyli tu gdzie zaczęliśmy ;-)Najlepsza trasa zwiedzania Plitvic -
TomekTo ja konturując wątek opiszę trasę prowadzącą od drugiej bramy. Zaczynając przy wejściu nr 2, warto zrobić odwrotnie: podjechać kolejką z ST2 (przy wejściu) do ST3, obejść górne jeziora, dojść do przystani P2, popłynąć stateczkiem do P3 i zwiedzić dolne jeziora z Wielkim Wodospadem. Potem wystarczy dojść do STl i podjechać kolejką do ST2.
Możliwe są dziesiątki inych opcji, w zależności od pomysłu. Niektórzy wchodzą jednym wejściem, a wychodzą drugim, choć nie jest to zbyt wygodne (zwłaszcza gdy samochód został na parkingu), na parking wracamy taką oto kładką nad ulicą.Wejście na parking Plitvickich Jezior