Czy na campingach w Chorwacji można rozpalać grilla?
-
Ania I RadekCzesc, wybieramy się na camping i ponieważ żeby zaoszczędzic ale też bo lubimy. postanowiliśmy zabrać ze sobą grila i wszystkie potrzebne akcesoria do grilowania. Stąd nasze pytanie, czy na chorwackich campingach można rozpalać grila? Czy jest to zabronione? bo chcemy uniknąć rozczarowania na miejscu i ewentualnie nie brać niepotrzebnego bagażu. Jak nie wyjdzie z grilem to trzeba by się przygotować na gotowanie na gazie? czy prądzie ale to większe koszty itp.
22 stycznia 2014 -
KasiaNa wielu campingach są specjalne wyznaczone miejsca w których w bezpieczny sposób można sobie grilować. Są tam zazwyczaj stacjonarne grile z których można korzystać, lub grile ogólnego użytku. Są tam też gaśnice, i specjalnie przygotowane miejsca do wsypania żaru po skończonym grilowaniu.
25 stycznia 2014
Co do grilowania przy namiocie - to o ile nie jet to wyraźnie zabronione (zakaz używania otwartego ognia) to pamiętajmy że zapachy a szczególnie dym z grila będą uciążliwe dla sąsiadujących właścicieli namiotów. Nie każdy lubi zapach rozpałki, a może ktoś wręcz będzie wegetarianinem i zapach mięsa będzie dla niego męczarnią - uszanujmy to by nie postrzegano nas "Polaków" jako aspołecznych. -
SebastianTen temat posiawiał się już kilkakrotnie, jeśli grill to na większości campingów tylko elektryczny, ewentualnie gazowy. Na campingach na Istri spotyka się miejsca wydzielone do grilowania, albo zezwala na grilowanie przy namiocie, na campingu w zatoce Kvarner właściel nawet za darmo pożyczał grila, jednak na masowych większych campingach jest zakaz używania otwartego ognia. ze względu na zagrożenie pożarowe. Na pewno taki zakaz jest na wyspie Hvar, gdzie naprawdę łatwo o pożar. Tam sprawdzają się grile elektryczne które są bezpieczniejsze ale i mniej uciążliwe niż takie spalinowe które trzeba rozpalić, podpałką czasem nadymić zanim węgiel się rozpali. a gdy w sezonie na campingu ciasno to można komuś nieźle namiot zadymić. My dla bezpieczeństwa i wygody używamy takiego elektrycznego grila i nawet się sprawdza.
pozdroGrillowanie na campingu -
HeniekMożna choć na większości campingów w Chorwacji spotkałem się ze specjalnymi miejscami wyznaczonymi właśnie do grilowania. Jest to dobry pomysł, ponieważ służy bezpieczeństwu (miejsca te są zwykle wybetonowane, oddalone od innych namiotów itp.)
5 sierpnia 2016
Dobrym zwyczajem jest również zatroszczenie się by dym z grilla nie sprawiał nieprzyjemności innym gościom na campingu. Nie wszyscy przecież akurat muszą być zwolennikami grillowania, a siedzenie w oparach dymu i zapachach rozpałki nie należą do przyjemności.
Na campingach w Chorwacji ludzie są o wiele bardziej życzliwi niż ludzie spotykani na campingach w Polsce, więc weźcie to proszę pod uwagę. Idealnym pomysłem jest wyżej pokazany grill elektryczny (wiem to nie to samo) albo widziałem że dużo ludzi zwłaszcza posiadających przyczepy campingowe posiada grille gazowe.