Jak wygląda zwiedzanie parku Plitwickich Jezior?
-
Krystian KosWitam was, jadąc do Zadaru planuje zatrzymać się z rodziną w Plitvicach. Wiem już mniejwięcej ile czasu trzeba poświęcic na zwiedzanie jezior i okolicznych lasów. Pytanie moje brzmi, jak wygląda podrózowanie i zwiedzanie parku statkami? podobno w cene biletu wliczony jest rejs statkami przez najwieksze jeziora. Jak wyglądają te statki? ile osób się tam zmieści, i ile tych stateczków jest. Może zamiast chodzić w upale, lepiej zwiedzać Plitvice z pokładu tych stateczków i ciuchci? Właśnie oprócz statków są jeszcze spalinowe tramwaje z wagonami również do przewozu ludzi. Co o tym sądzicie? Jak wyglądają te statki i tramwaje?
6 stycznia 2014 -
KamilaTutaj na tym forum w podobnym wątku masz wszystko dokładnie opisane co i jak się zwiedza Plitvice ile kosztują bilety i jak podróżuje się statkami i ciuchcią. Byłam w Plitvicach i mam mieszane uczucia co do organizacji, jeśli chodzi o przyrodę to jest fascynująco piękna.
19 stycznia 2014 -
KrystianParkujesz auto, zabierasz i zachowujesz wydruk ze szlabanu. Idziesz do kasy biletowej kupujesz bilety, zabierasz ulotki i mapę parku. Wchodząc po chwili widzisz wielki slap (wielki wodospad) z góry, oraz kładki i ludzi na dole. Różnica poziomów jest znacząca, z tych tarasów zrobisz najpiękniejsze zdjęcia ukazujące kastowość jezior, wodospady i piękno parku Plitvickie Jeziora. Idziesz potem alejkami obierając jakiś szlak z wybranego wcześniej planu zwiedzania - jest kilka wariantów w zależności od czasu jakim dysponujesz. Idziesz, zwiedzasz dochodzisz do ciuchci, jedziesz, potem idziesz dochodzisz do promu, płyniesz w powrotną stronę przez największe jezioro. jeszcze kawałek idziesz i dochodzisz do bramy 1 albo 2 - w zależności z której masz bliżej do samochodu.
Zanim wyjedziesz idziesz z wydrukowanym biletem, który dostałeś podczas wjazdu na parking. Opłacasz postój za czas jaki auto stało (na wydruku jest godzina i płaci się za każdą rozpoczętą godzinę). Z opłaconym kwitkiem wsiadasz do auta, przy szlabanie wkładasz kwitek, otwiera się i koniec zwiedzania ;)
Tak wygląda w skrócie zwiedzanie Plitvickich Jezior ;)
Dodaje jeszcze zdjęcie o którym wspominałem na początku.Widoki w Plitvickich Jeziorach -
AniaPięknie wyglądają te miejsca ze zdjęć - czy ciężko tam trafić? Czy w Plitvicach trzeba poruszać się w zorganizowanych grupach z przewodnikiem? Boje się żeby nie zabłądzić później i trafić z powrotem na parking. Po zdjęciach widać że to ogromne jest.
22 stycznia 2014 -
KrzysztofWejścia do parku są. dwa, oba przy głównej szosie, a przy każdym z nich zbudowano duży parking (7:0-23:0; bezpłatny). Po 23.00 nie wolno korzystać z postoju, należy również wziąć pod uwagę ostrzeżenie: "Uwaga niedźwiedzie". W okolicy otwarto wiele restauracji, budek z pamiątkami itd. Wejścia 1 (Ulaz 1) należy szukać przy dolnych jeziorach i Wielkim Wodospadzie, a wejścia 2 (Ulaz 2) — przy jeziorze Kozjak, tam gdzie hotele.
6 marca 2014