Jak to jest z łowieniem ryb na wędkę w Chorwacji?
-
Tadesz BalaJestem wędkarzem - z zamiłowania i hobby. Nie chciał bym się na wakacjach rozstawać z moim ulubionym zajęciem, a będąc nad wodą aż korci by zamoczyć kija za rybką. Czy trzeba jakiś specjalnych zezwoleń czy można do woli amatorsko połowić w Chorwacji?
22 kwietnia 2013 -
WalduśWprawdzie nie wiem jak to jest obecnie (ponieważ teraz wakacje spędzam trochę dalej bo w Grecji, ale przed 4-5 laty bywałem w Chorwacji i też jestem wędkarzem.) Generalnie wydaje mi się że turyści mogą w Chorwacji bez przeszkód uprawiać swoje hobby. By wędkować w akwenach morskich, potrzebne jest specjalne pozwolenie wydawane przez kapitanaty portów. Ważne jeden dzień kosztuje coś około 100 kn. Licencja zezwala na połów zarówno z brzegu, jak i z prywatnej jednostki pływającej. W okresie lipiec-sierpień zabronione jest łowienie ryb w odległości bliższej niż 100 m od zagospodarowanej plaży.
22 kwietnia 2013
Poza tym nie wolno łowić w celach zarobkowych, przy ujściach rzek oraz w zatoce Klimno na wyspie Krk. Chcąc łapać duże ryby (za jakie uważa się m.in. tuńczyki), trzeba wystarać się o specjalne upoważnienie zwane Big Game Fishing. Pozwolenie uprawnia do połowu jednej ryby dzienie. Jeszcze inny papierek, kosztujący 200 kn za dobę, pozwala dokonywać połowów w wodach śródlądowych. Turystom udostępnione są następujące akweny: rzeka Ćabranka od źródeł do ujścia, rzeka Kupa od źródeł do Severin, rzeka Dobra od źródeł do Gomir-je i rzeka Rjećina od źródeł do ujścia. Poza tym łowić można w wodach jezior Gorskiego Kotaru: Omladinsko, Bajer, Lepenica, Valić, Tribalj. Szczegółowe regulaminy połowów dostępne są w wybranych punktach i kapitanatach portów. -
TomekNie ma stresu jeśli będziesz sobie łowił rybki np przy brzegu należącym do campingu lub hotelu to nic się nie stanie i nikt nie będzie sprawdzał dokumentów. Ważne jest jedynie by nie łowić ryb w miejscach gdzie się kąpią ludzie lub cumują statki. jeśli nie będziesz stwarzał niebezpieczeństwa to nikt się nie przyczepi.
14 maja 2013 -
ArekNie wiem czy trzeba mieć jakieś zezwolenia i pozwolenia ale na campingach opalając się na plaży bardzo często widywałem wracających z nurkowania kolesi z harpunami i innymi strzelającymi urządzeniami którymi nurkując pod wodą polowali na ryby..
26 kwietnia 2015