Obyczaje na Chorwackich plażach
-
AngelikaWitajcie,
14 maja 2013
Ponieważ przygotowujemy się z moim chłopakiem jego siostrą i jej facetem do wyjazdu na wakacje właśnie do Chorwacji próbuje wsztstko sobie zaplanować i ułożyć w głowie. Czytając informacje i wypowiedzi na forum dowiedziałam się że w Chorwacji kobiety na plażach opalaja się bez górnej części stroju kąpielowego i że jest to zupełnie normalne. Trochę mi to nie daje spokoju, i trochę się stresuje ponieważ z jednej strony nie chciała bym zwracać na siebie (na nas) uwagi jeśli wszyscy do okola będą toples a tylko my w strojach. z drugiej jednak strony trochę mnie krępuje rozebrać się w towarzystwie bądź co bądź rodziny a tym bardziej faceta siostry mojego chłopaka. To być może mój przyszły szwagier. wiem że będzie się na mnie gapił. a to mają być w końcu wakacje a nie ciągły stres. Dlatego proszę poradzcie mi coś o zwyczajach na chorwackich plażach? Czy tam faktycznie rozbieranie się i opalanie bez stroju kąpielowego to coś normalnego i powszechnie stosowanego? Spedzajac urlop nad Bałtykiem nawet przez myśl by mi nie przeszło by opałac się bez stroju na sobie. zaraz tłumy gapiów by się chyba zlecialy i słychać było by szepty i zaczepki. Pozdrawiam was i czekam na odpowiedź. -
SebastianSłuchaj, myślę że zupełnie niepotrzebnie stresujesz się za wczasu. Faktycznie w Chorwacji bardzo popularne jest opalanie się kobiet bez górnej części stroju i to jest zupełnie normalne. Opalaja się tak zarówno młode jak i kobiety w podeszłym wieku, mamy babcie. i naprawdę nikt tu z tego nie robi żadnego halo. Urlopy spędza tu wiele narodowości w tym włosi, niemcy, austryjacy. czyli bardzo tolerancyjna społeczność w której opalanie się toples nie wzbudza sensacji.
14 maja 2013
Opowiem jak to było w naszym przypadku. Z żoną spedzajac wakacje w chorwacji całkiem spontanicznie żona zrezygnowała z opalania się w stroju na rzecz pięknej jednolitej opalenizny bez pasków i placków na ciele.
Mało tego w Chorwacji jest wiele plaż na których opałac się można zupełnie bez stroju, zarówno kobiety jak i mężczyźni rozbieraja się tam i opalaja całkowicie nago i na prawdę nikt z tego nie robi sensacji a takie przebywanie na łonie natury wielu ludzi sobie chwali. Zresztą w Chorwacji panują takie upały w sezonie że rozebranie się daje naprawdę wielką frajde i przyjemność i następuje zupełnie naturalnie i spontanicznie. Dla kogoś kto urlop spędza w kraju i nigdy nie wyjechał za granicę pewnie jest to nie do pojęcia, ale to tylko dowodzi w jakim zascianku mieszkamy.
pozdrawiam i życzę udanych wakacji bez stresu i stroju kąpielowego :) -
AntekRównież jestem zdania i po wieloletnim spędzaniu wakacji w Chorwacji z żoną która również przekonała się do zalet opalania bez stroju (a przynajmniej jego górnej części) zauważam że dzieje się to zupełnie spontanicznie. Okoliczności które temu sprzyjają, luźna atmosfera i przede wszystkim upał upał i upał. Ale oczywiście nic na siłę - jeśli nie czujesz się swobodnie to nikt Cię przecież nie zmusi. Właśnie to całe zjawisko polega na tym że nic nie dzieje się pod presją, nikt nikogo do niczego nue zmusza !
14 maja 2013 -
SebastianNo jasne ze jesli sie opalac, to tylko bez stroju. Dziewczyny zrozumcie ze biale swiecące piersi wyglądaja bardzo nie ładnie. Nie wyobrazam sobie chorwackiej chekoladowej opalenizny z białymi plackami na ciele. Poza tym wakacje to okres wolnosci w ktorym powinismy sie cieszyc luzem i niczym nie byc skrępowanym wiec wyluzujcie i tak jak kobiety z włoch, niemiec czy chorwatki opalajcie sie bez stroju!
18 maja 2013 -
SylwekMoja przygodą z opalaniem się w Chorwacji bez spodenek wygladama tak że, początkowo podplywalem na plaże wydzielone i oznaczone jako Fkk by się zorietować co i jak, rozbieralem się wychodziłem z wody i po chwili czułem się całkiem normalnie i swobodnie. Zaraz po tym zaczelem namawiać swoją dziewczynę, że w tamtej części plaży jest więcej mniejsca, jest spokój i mniej hałasu. że opalenizna całego ciała jest ładniejsza itp. i zadzialalo zgodziła się, raz drugi. i przekonała się do tego stopnia że obecnie opalanie się w stroju jest dla nas męczące. Kto raz spróbuje i poczuje się swobodnie, ten już zawsze opałac się będzie chciał bez stroju.
27 maja 2013 -
AntoniPolskie dziewczyny są najładniejsze w Europie więc liczę że drogie panie pokazecie się z tej piekniejszej strony i będziecie opalaly się bez przynajmniej górnej części stroju. Właśnie dlatego kocham wakacje w Chorwacji, ciepło i miło do okola :)
28 maja 2013 -
TadeuszIlekroć jestem w Achorwacji, tyle razy kozystam z kąpieli słonecznych bez stroju kapielowego. Nie wyobrażam sobie żeby moja żona opalila się na piękny brązowy kolor mając blade placki na piersiach i w miejscu majtek. Generalnie Plaże w Chorwacji dają tak dużą swobodę ponieważ są skaliste, nieregularne posiadają dużo lagun i zatoczek, co sprzyja chęci poczucia się jak Adam i Ewa.
15 czerwca 2013
Gorąco polecam opalanie się bez stroju, bo to naprawdę fajna sprawa -
TomekWłaśnie wróciliśmy z Chorwacji i powiem wam że opalanie się bez górnej części stroju na plażach w Chorwacji to norma!
4 sierpnia 2013 -
KarolinaInteresują nas obyczaje jakie panują na chorwackich plażach. Znajomi mówią nam że atmosfery z Chorwacji ni jak nie można porównać do atmosfery na naszych plażach nad Bałtykiem. Że w Chorwacji nie ma zwyczaju zajmowania miejsca o 6 rano, nikt tam nie stawia parawanów i nie odgradza się ściankami. Co mi się trochę kłuci bo mimo że nie używa się parawanów, to podobno opalają się tam panie bez górnej części stroju kąpielowego - a jednoczęściowy strój jest podobno totalnie niemodny.
Nie mamy żadnego doświadczenia na plażach FKK, ale szczerze powiem że bardzo nas interesuje taka forma wypoczynku i może spróbujemy będąc na miejscu tylko podajcie jakieś informacje czy to co tu napisałam pokrywa się z prawdą? to szok na miejscu będzie mniejszy :)Chorwackie plaże FKK na których ludzie opalają się bez strojów kąpielowych -
AaniaMy się w ogóle nie krępujemy i w Chorwacji opalamy na plażach zawsze bez strojów. Czasem dochodzi do śmiesznych sytuacji kiedy to człowiek spędza tydzień czy dwa bez majtek na sobie i z rozpędu wypływa motorówką poza camping fkk i się ludzie dziwnie patrzą. .. ale co tam ☺
11 kwietnia 2016 -
TtomekW Chorwacji to całkiem naturalne i normalne że ludzie bardzo często całe rodziny opadają się na plaży nago lub conajmnidj topless i nie jest to zwyczaj tylko wśród turystów ale i miejscowych chorwatów.
23 kwietnia 2016 -
WaldekW Chorwacji na plażach panuje luz. Wzorem cywilizowanych plaż krajów zachodnich takich jak Francja czy Włochy każdy na plaży czuje się swobodnie bez względu na swój wygląd. Często na zwykłych plażach kobiety opalają się topless i nikogo to nie dziwi i nie wzbudza żadnej sensacji.
Na plażach oznaczonych znaczkiem FKK panuje jeszcze większa kultura. Ludzie tam plażujący wykazują ogromną kulturę osobistą i dzięki temu panuje tam normalna sprzyjająca wypoczynkowi atmosfera.
Nie sposób porównać obyczajów i atmosfery panującej na plażach w Chorwacji a w Polsce. Tam nikt nie buduje zagrody z parawanów, ludzie nie obcinają się i nie komentują wyglądu. W stroju czy bez na chorwackiej plaży można czuć się naturalnie.Plaża w Chorwacji