Aktualny kurs walut w Chorwacji
-
TomekWłaśnie spędzamy urlop w Chorwacji i w jednym z punktór informacji turystycznej wymienialiśmy waluty. Aktualny kurs po jakim można sprzedać walutę w zamian za chorwaskie kuny wynosi odpowiednio.
1 EUR - 7.3550 HRK
1 USD - 6.5290 HRK
1 PLN - 1.6180 HRK
Jest to wymiana bez prowizji - 0%
Kurs z 13 lipca 2015, na wyspie Losnij, miasteczko Mali Losnij
Nie zauważyliśmy żadnych problemów z wymianą polskich złotówek na chorwackie kuny. Czy kurs jest jednak opłacalny, oceńcie sami.
Według moich obliczeń, kurs wymiany płacąc kartą kredytową po przewalutowaniu przez bank wychodzi 0.60 zł za kunę - a tu nieco drożej bo 61 groszy.
pozdrawiamKurs wymiany walut w Chorwacji 2015 -
KrystianPłaciłem kartą płatniczą Visa rozliczaną w dolarach amerykańskich i wg moich obliczeń wyszło mi że za 2000 Kun wypłaconych w bankomacie zapłaciłem 291.09 USD, czyli 1 USD równa się 6.87 HRK, lub odwrotnie jedna chorwacka Kuna warta jest 0.1455 Dolara.
19 lipca 2015
Przy takim rozliczaniu transakcji moją kartą wychodził mi koszt 1 kuny na poziomie 55 gr / 1 Kunę.
Z katrą rozliczaną w Euro nie testowałem, ale gdzieś na forum pisali że lepiej płacić Visą rozliczaną w USD bo ma lepszy przelicznik. -
TomekPatrząc na ten wykres kursu chorwackiej Kuny HRK do polskiej złotówki odnoszę wrażenie że chorwacka waluta jest obecnie jedną z najstabilniejszą walutą w Europie. Kiedyś za takowego uważany był frank szwajcarski, a popatrzcie co się stało.
Kurs HRK jak widać niewiele zmienił się na przełomie ostatnich pięciu lat. No może z wyjątkiem tego jednego skoku ale to chyba było w okolicy kryzysu światowego... po czym się ustabilizował i wrócił do swoich widełek.
Może warto więc było brać kredyty w chorwackiej walucie - orientuje się ktoś jakie oni tam mają oprocentowanie? ;-)Kurs chorwackiej waluty na przestrzeni pięciu lat