Koszty dojazdu do Chorwacji 2015
-
TomekWitam, właśnie spędzam wakacje w Chorwacji na wyspie Cres i postanowiłem się z wami podzielić kosztami dojazdu jakie poniosłem jdąc z okolic Szczecina do Mali Losnij na wyspie Cres w północnej części Chorwacji.
A więc pierwsze tankowanie do pełna 50 litrów bezołowiówki 95 na stacji w Szczecinie 50 litrów po 5 zł - 250 PLN.
Po pokonaniu ok 800 km w okolicach Monachium, tankowanie 25 litrów po 1.57 euro - 40 EUR.
Przed wjazdem do Austrii zakupiłem stosowną Winietkę za 8.7 EUR, oraz zapłaciłem za przejazd przez tunele 11 EUR
Ponieważ w Austrii paliwo jest tańsze niż w Słowenii, kolejne tankowanie odbyło się w okolicy Villach i było to 10 litrów po 1.47 euro - 15 EUR (przy okazji zakupiłem też winietke na Słowenię za 15 EUR).
Przy okazji pobytu na stacji w Klagenfurcie zatankowałem dodatkowe 7 litrów po 1.29 euro ponieważ zdecydowaliśmy się na podróż trasą widokową przez Klagenfurt górą zamiast tunelem.
W Słowenii w ogóle nie tankowaliśmy, a kolejne tankowanie odbyło się już na wyspie Cres w miejscu naszego zakwaterowania, a więc paliwo to nie wlicza się do kosztów dojazdu a do poruszania się po Chorwacji. Dla ciekawych ceny napisze że na stacji INA za litr bezołowiówki zapłaciłem 10,42 HRK. (200 HRK łącznie.)
Podsumowując koszty dojazdu:
Paliwo:
Polska 50 litrów 250zł
Niemcy 25 litrów 40 euro
Austria 20 litrów 30 euro
Opłaty drogowe:
Austria 19,70 euro (winieta i tunele)
Słowenia 15 euro (winieta)
Chorwacja 8 Kuna (bramka na autostradzie)Aktualne koszty dojazdu do Chorwacji -
TomekWracając z urlopu spędzonego w Chorwacji postanowiliśmy zaoszczędzić na dość drogiej winiecie w Słowenii. Startowaliśmy z miasta Porec na Półwyspie Istria - a więc całkiem blisko Włoch - postanowiliśmy więc wybrać trasę alternatywną przez Triest, Udine do Austrii i Niemiec.
W tym wariancie przez Słowenię do przejechania jest raptem 40-50 km a więc obeszło się bez autostrad. Opuszczając Chorwację kierowaliśmy się na Koper - wcześniej płacąc około 12 HRK za odcinek chorwackiej autostrady. W miejscowości Koper (Słowenia) trzeba uważać by nie wjechać na autostradę (niebieskie znaki) a kierować się na Skofije, Betroki (żółte znaki) - po kilku minutach znajdujemy się w Triest we Włoszech.
Włosi mają dość specyficzne znaki drogowe (mało czytelne), trzeba uważać by nie pomylić zjazdu i kierować się na autostradę w kierunki Wenecji. Tą autostradą do pokonania jest całkiem spory odcinek, do momentu gdy pojawią się drogowskazy na Udine i Austriackie Villach. Wcześniej na bramce wjazdowej trzeba pobrać bilecik który potrzebny będzie do określenia za jaki odcinek autostrady będziemy musieli zapłacić.
I tu dochodzimy do sedna sprawy. Za przyjemność przejazdu włoskimi autostradami na odcinku Triest - Udine do zapłaty mamy dokładnie 11.70 EUR (Autost Trieste/Ugovizz) co sprawia że trasa ta wcale nie jest alternatywą do winiety w Słowenii za 15 euro.
Dalsza część drogi jw. czyli winieta 8.70 euro tunele 11 euro w Austrii, Niemcy póki co za free (choć ma to się zmienić od 2016 roku kiedy to Niemcy wprowadzą opłaty za przejazd swoją siecią autostrad).
W tym przypadku podróżując z lub na Istrię uniknięcie opłaty za winietę w Słowenii (15 EUR) raczej się nie kalkuluje, bowiem za bramki we Włoszech zapłacić trzeba niewiele mniej (11,7 EUR). Lepiej więc jechać wygodną autostradą na Ljubljane (tak też zresztą kierują wszystkie znaki drogowe, gdyż do droga o 30 km krótsza od tej przez Udine).Objazd autostrady w Słowenii przez Włoskie Triest - Udine