Kitesurfing w Chorwacji?
-
NorbertCześć, jesteśmy miłośnikami kitesurfingu (deski z latawcem), i dotychczas wakacje spędzaliśmy w Egipcie głównie ze względu na idealne warunki do uprawiania kite-surfingu ale chcieliśmy zmienić w końcu lokalizacje i pojechać w jakieś nowe miejsce. Moja dziewczyna napaliła się na Chorwacje i tu moje pytanie, gdzie w Chorwacji są najlepsze warunki do pływania na desce z latawcem?
10 stycznia 2015
Z wiatrem chyba nie powino być problemów prawda? a jest to niestety konieczny warunek.
Lepiej pojechać gdzieś dalej na południe czy nie trzeba jechać gdzieś daleko i północna część Chorwacji oferuje odpowiednie miejsca, plaże i najlepiej kiteforty ?
Z góry dzięki za wszelkie namiary i ewentualne podpowiedzi i sugestie.
pozdrawiam -
AnetaUprawianie kitesurfingu w Chorwacji jest dość problematyczne ze względu na skalistą nieregularną linię brzegową. Skały skutecznie utrudniają wystartowanie latawca, wprawdzie można startować z wody, ale mało kto to potrafi, trzeba by mieć kogoś do pomocy i najlepiej motorówkę. O ile wiem to jest kilka Kite Portów na wyspie Brac, ale nie jest to jakoś szczegółowo popularny sport. O wiele bardziej popularny jest windsurfing, bo z tym akurat nie ma najmniejszego problemu i ze sprzętem i z pływaniem :)
5 lutego 2015