Kajakiem po Adriatyku
-
KrzysiekCześć, w zeszłym roku zauważyliśmy że bardzo popularne na campingach stały się dmuchane kajaki, ale takie profesjonalne a nie zabawkowe. Coraz więcej ludzi pływa sobie przy brzegu ale jednak po Adriatyku. Czy to jest bezpieczne? czy można pływać kajakiem po Adriatyku? Jak taki dmuchany kajak radzi sobie gdy są fale i wiatr?
18 grudnia 2014
Przyznam się że bardzo mnie ten temat zainteresował, bo jak sprawdzałem taki kajak firmy np Sevylor (bardzo popularny na campingach) model Thaiti na 2 osoby dziecko kosztuje około 1 tysiąca zł. Wynajęcie kajaka lub kanu w Chorwacji to około 10-20kn za godzinę a wiadomo że trzeba minimum kilka godzin by gdzieś popłynąć czyli taki kajak jeśli się sprawdzi i przetrwa na kolejny wyjazd to powinien się zwrócić już po pierwszym urlopie.
Mam pytanie do kogoś kto posiada taki sprzęt i pływał już po Adriatyku - jak sprawdzają się takie kajaki? Lepszy kajak czy ponton? bo dmuchany ponton wydaje się większy i stabilniejszy jednak niż wąski kajak. My pływali byśmy głównie we 3 osoby a więc na full. Do pontonu można zamontować silnik, a z kajkaiem to lipa jest chyba co?
pozdrawiam -
WacekFajny pomysł. My również rozglądamy się za kajakiem i z obserwacji i cenowych analiz wybierzemy kajak Sevelor Hudson z Decathlonu jest tam teraz w promocji, tylko trzeba dobrać sobie jakieś dobre wiosła. Wprawdzie jeszcze nie wiem czy wakacje spędzimy w Chorwacji ale jeśli tak to bądźcie pawni że wrócę tu ze zdjęciami z podboju Adriatyku naszym dmuchanym kajakiem :)
27 grudnia 2014 -
TomekMy w tym roku właśnie planujemy pojechać na urlop do Chorwacji i chyba zabierzemy ze sobą dmuchany kajak Hudson firmy Sevelor. W Decatlon była super promocja i taki kajak z wiosłami i kapokami kupiliśmy za 2 tyś zł. Tylko teraz pytanie, czy taki kajak sprawdzi się na Adriatyku w Chorwacji? czy będzie można popływać na nim w Chorwacji, oczywiście przy brzegu. Pływał ktoś na kajaku z Decatlonu po Chorwacji?
31 maja 2015 -
GrzesiekSpływy rzekami Jedną z najbardziej znanych rzek, na której organizuje się spływy, jest Cetina, uchodząca do morza w Omiśu, na południe od Splitu. Jej koryto przedziera się przez góry, tworząc piękny widokowo kanion. Równie malowniczy jest przełom Krki w okolicach Szybeniku, tyle że objęto go parkiem narodowym, co ogranicza możliwości spływów (można skorzystać z oferty parku). Inne rzeki warte uwagi to m.in. Dobra, Kupa, Zrmanja, Una czy Mreżnica. Wiele informacji o rzekach nadających się do raftingu i kanioningu zawierają strony internetowe www.riverfree.hr
19 czerwca 2015
Zaawansowani miłośnicy spływów przyjeżdżają do Chorwacji w maju i czerwcu, kiedy w rzekach jest najwięcej wody. Amatorzy pojawiają się głównie w lipcu i sierpniu. W niektórych rzekach poziom wody jest wystarczająco wysoki przez cały rok (np. wspomniana na początku Cetina).
Spływy rzekami oferuje wiele biur w Chorwacji - plakaty zapraszające na takie wycieczki wiszą często w biurach informacji turystycznej na wybrzeżu. Przykładowo, biuro Adriaturist w Omiśu organizuje spływy Cetiną. Płynący pontonami otrzymują kaski i kapoki. Trwająca 3,5 godziny wycieczka kosztuje 300-500 kn/os., w zależności od ilości uczestników, polecam.