Jakie są plaże w Chorwacji?
-
AlicjaCześć, przygotowuje się do naszego pierwszego wyjazdu do Chorwacji. Wyruszamy niebawem dlatego chciała bym się zapytać jakie są plaże w Chorwacji? Wiem że są skaliste, ale czy da się tam leżeć na leżaku? Jeśli tak to jaki leżak zabrać ze sobą do Chorwacji? Wiem już że warto kupić sobie buty na plaże takie do kąpieli, że dno skaliste i kamieniste i by się nie skaleczyć trzeba takie gumowe buty mieć.
12 sierpnia 2014
Jedziemy na 10 dni, raczej nie będziemy zwiedzać , planujemy odpoczynek na plaży tak długo jak się da. Mam nadzieje że pogoda dopisze i że zdołamy się opalić. Pewnie kosmetyki do opalania z filtrem 50 się nie przydadzą, ale chyba będzie się można wygrzać na słońcu? -
AdamSłuchaj, oczywiście plaże są różne tak jak różne jest ukształtowanie terenu, jednak w Chorwacji zazwyczaj plaże są albo skalne - często dodatkowo wybetonowane by można na nich było właśnie rozłożyć leżak czy choćby ręcznik. Na wyspach i w niektórych miejscach są też plaże kamieniste (kamienie okrągłe, tzw otoczaki) na których również da się rozłożyć leżak, choć może być nieco trudniej. Generalnie zależny co to za plaża, jeśli plaża miejska czy hotelowa to na pewno będzie odpowiednio przygotowana - tzn pod betonowana itp.
Plaża na campingu FKK Ulika w Poreciu -
JacekPlaże w Chorwacji na pewno nie są piaszczyste - nawet jeśli ktoś tak pisze czy reklamuje się że są piaszczyste plaże, to nie jest to piasek a żwir, raczej mniej przyjemny niż skała czy kamienie. ale zależy kto co lubi. Na kamieniach - otoczakach fajnie się leży na gumowej macie i ręczniku, gorzej ustawić na nich leżak. Natomiast na skałach fajnie się leży na leżaku, jednak gorzej na ręczniku bo skała nagrzana słońcem, strasznie grzeje.
Ja tam przyznaje że osobiście wolę na takiej plaży jak na zdjęciu - plaża kamienista na wyspie Krk.Plaża na campingu Bunculuka na wyspie Krk -
KaskaA tak wygląda plaża piaszczysta, a dokładniej tak jak wyżej pisali moi poprzednicy plaży żwirowej w miejscowości Omis na riwierze Makarskiej. Plaża jest żwirowa, zarówno w wodzie jak i w miejscach rekreacyjnych - w miejscach tych są dodatkowo sztucznie podsypane by plaża była większa. Plaża piaskowa czy jak żwirkowa jest lepsza dla małych dzieci. Łatwiej i bezpieczniej jest się im bawić i w ogóle poruszać po takim podłożu niż po skałach czy kamieniach. Na kamienistych plażach trzeba dodatkowo uważać by dzieci nie zjadły kamyków tak jak nasz bąbel ;-)
Piaszczysta plaża na Makarskiej Rivierze - Omis -
KorneliaTo nieprawda że w Chorwacji nie ma piaszczystych plaż. Jest takie miejsce na wyspie Pag - miasteczko Nin i okolica (znane z leczniczych właściwości tutejszego błota). Wprawdzie jest to plaża po stronie lądu, tzn znajduje się po wschodniej stronie wyspy a więc nie po stronie Adriatyku a stałego lądu. Na tamtejszych plażach normalnie rośną trawy itp. Woda codzienie zalewa olbrzymie połacie ziemi podczas przypływów i odpływów. Na plaży jest piasek, jednak plaże nam się nie spodobały. Na piaszczystych plażach woda jest mętna, a piach brudzi ręczniki itp. Jak wiatr wieje sypie po oczach i przykleja się do ciała zwłaszcza po posmarowaniu się kremem do opalania. Załączam zdjęcie opisywanej plaży w okolicy miasteczka Nin (Dalmacja, wyspa Pag)
Żwirowa plaża zatoki w okolicy miasta Nin -
PiotrekTo skoro już o plażach w Chorwacji to ja dorzucę fotkę plaży w miejscowości Porec, na Istri. Jest to plaża po zachodniej stronie cypla. Generalnie na całej Istri plaże wyglądają mniej więcej tak - czyli skały i kamienie. Jeśli chodzi o plaże piaszczyste to największy mankament moim zdaniem jest taki że woda w tych miejscach jest mętna. My wolimy plaże skaliste lub kamieniste i kryształowo czystą turkusową wodę ;) Na zdjęciu plaża w Porec - Istria
Zachodnia plaża na campingu NC Ulika w Porec -
IzaTo ja też mam zdjęcie z okolicy Porec (dokładniej okolice miasteczka Cevar). Fotka zrobiona na plaży campingu Ulika. Zdecydowanie lepsze są plaże skaliste bo woda jest czyściejsza, a i piach nie przykleja się do ręczników. Na takich plażach fajnie się nurkuje, więcej widać no i lepiej się opalać bo na piasku jak się leży to jest strasznie gorąco a na kamieniach jakoś mniej. Przy opalaniu się nawet w sierpniu trzeba koniecznie pamiętać o kosmetykach do opalania. Kremy z filtrem minimum 20 :)
Kamienista plaża na campingu Ulika w Porec -
TomekTo i ja dodam plażę na jakiej miełiśmy przyjemność się wylegiwać, podczas tegorocznych wakacji. Plaża znajduje się na wyspie Hvar w okolicy miasteczka Vrboska, a więc po południowej części wyspy. Oczywiście jak to w Chorwacji zdecydowanie jest to plaża skalista, powstała w wyniku wypiętrzenia się skał. Woda ma piękny turkusowy kolor, wprawdzie wejście do niej stanowi mały problem, ale jeśli umie się pływać to można skoczyć ze skały od razu na głęboką wodę. W ogóle muszę powiedzieć, że objechaliśmy już spory kawałek Chorwacji i plaże na wyspach mają w sobie coś takiego że są piękniejsze, dziewicze - rajskie. może dlatego że póki co na wyspach jest mniejsza komercja. polecam plaża za miejscowością Vrboska na wyspie Hvar.
Plaża miejskiego ośrodka rekreacyjnego miasta Vrboska na wyspie Hvar -
JankaPlaże w Chorwacji są po prostu piękne, i o ile wcale nie tęsknimy będąc tam na wakacjach za piaskiem plażowym który wszędzie później się wdziera. nam najbardziej podobają się takie niedostępne plaże. Plaże ukryte w niedostępnym terenie, gdzie na ogół można się dostać tylko od strony wody (jakimś kajakiem, łódką czy motorówką). W Chorwacji mnóstwo plaż znajduje się właśnie w takich lagunach, ukrytych wnękach skalnych gdzie na pierwszy rzut oka wydaje się że teren niedostępny i ze nic tam nie ma, a z bliska okazuje się rajska plaza na którą nikt w ciągu całego dnia nie trafi ;) Wiele takich ukrytych plaż znajduje się na wyspie Brac.
Skaliste wybrzeże wyspy Brac -
AniaAch, tak patrze na te zdjęcia tu wrzucone i stwierdzić mogę że plaże w Chorwacji są przepiękne. Adriatyk jestwspaniały, a linia brzegowa Chorwacji to wielka atrakcja dla turystów.
25 września 2014 -
NataliaW Chorwacji nie ma piaszczystych plaż w takiej postaci jak u nas chociażby. Wszystkie plaże są albo kamieniste albo skaliste. Tylko w kilku miejscach, najczęściej u ujścia rzek zdarzają się plaże żwirowe (szorstki, żwir dośc gruby). Znacząca większość plaż jest skalista bardzo często wylana betonem by ułatwić wchodzenie i wychodzenie z Adriatyku. Na wyspach natomiast plaże są chyba w większości kamieniste (kamienie takie średniej wielkości, okrąglę otoczaki). Generalnie dużo ludzi niewiedzieć czemu poszukuje piaszczystych plaż, a ja powiem wam że o wiele lepiej jest na kamienistej plaży! Czemu? po pierwsze nie kurzy się, wiejący wiatr nie sypie piasku do oczu, nie przykleja się nic po posmarowaniu ciała olejkiem do opalania, na kamieniach nie jest tak gorąco jak na rozgrzanym piachu, no i co najważniejsze bez piachu woda w Adriatyku jest kryształowo czysta. ogólnie to trzeba samemu sprawdzić by się przekonać.
10 stycznia 2015