Jak płacić w Chorwacji żeby wyszło taniej?
-
KazimierzCześć, lada chwila wyruszam na urlop do Chorwacji, zastanawiam się więc w jaką gotówkę się zaopatrzyć? Czy kupić chorwackie Kuny w Polsce, bo choć cięzko jest to jednak można znaleść kantory które takową walutę posiadają, jednak kurs wymiany jest kiepski bo kuna kosztuje około 0.65 gr więc drogo. Wymienić więc na euro a w Chorwacji na Kuny?
30 lipca 2014 -
KrystianWłaśnie wróciłem z Chorwacji, napewno nie wymieniaj pieniędzy w kantorach w Polsce, bo przepłacisz i to sporo. Wymiana na euro i w Chorwacji ponowna wymiana z euro na kuny nie ma sensu (chyba że masz już euro bo np zarabiasz w euro.) ale wymiana najpierw tu, potem tam nie ma sensu - lepiej już zabrać po prostu złotówki i tam je wymienić bo są wymienialne i za jedną złotówkę dostaniesz 1.76 - 1.80 kuny
30 lipca 2014 -
TomekMoim zdaniem najlepiej jest w Chorwacji płacić kartami płatniczymi (kredytowymi, debetowymi, bankomatowymi). Choć wiem że nie wszędzie da się płacić kartą, to jednak w sklepach, na większych campingach czy na stacjach benzynowych nie ma z tym problemu.
30 lipca 2014 -
KasiaJa w tym roku też wakacje mam za sobą i chorwackie Kuny mieliśmy z bankomatu. Normalnie wypłaciliśmy z bankomatu Euronet oraz ichniego Banku Zagrzeb i w obu przypadkach podczas wypłaty gotówki mieliśmy do wyboru by kwotę odrazu przewalutowano w momencie wypłaty przez bank/operatora bankomatu i podana była odrazu kwota w złotówkach i kurs wymiany 0.5746 i w drugim przypadku 0.5686 lub do wyboru było obciążenie rachunku w wypłaconej kwocie i przeliczenie przez mój bank w późniejszym terminie.
30 lipca 2014
I zawsze wybieraliśmy tą pierwszą opcje w bankomacie, by wiedzieć ile faktycznie będzie nas kosztowała dana wypłata.
Aha i mówimy tu o karcie Electro tzn wydanej do rachunku ROR, a nie karcie kredytowej, bo wiadomo że wypłacanie z kart kredytowych w bankomacie się nie opłaca. -
AdamTrzeba zauważyć że Chorwacka Kuna obecnie trochę staniała, bo obecnie kosztuje już tylko: 1 kuna chorwacka = 0,54 złotego polskiego :)
30 lipca 2014
Zawsze HRK nieznacznie tanieje w trakcie wakacji. pewnie jest to uwarunkowane tym że latem w sezonie dużo dewiz turyści do Chorwacji przywożą. -
KarolZgadzam się że opłaca się wypłacać w Chorwacji pieniądze z bankatu, jednak pamiętajcie że niektóre banki za wypłatę gotówki z obcego bankomatu, a zwłaszcza z bankomatu za granicą pobierają prowizję !!!
30 lipca 2014
Jak bank będzie pobierał no 2% wypłacanej kwoty, to jak ktoś wypłaci powiedzmy 10 tyś Kun to nieźle bank na tym zarobi. Zwracajcie na to uwagę jeszcze przed wyjazdem.
Warto zoriętować się i wybrać oferte banków które mają darmowe wypłaty na całym świecie lub chociaż w Europie. bo są takie banki. -
TomekPłacąc kartami płatniczymi (kredytowymi i bankomatowymi) w Chorwacji, należy zwracać uwagę gdy terminal ma oznaczenie DCC, oznacza to bowiem że transakcja może być rozliczona odrazu w walucie karty (Dynamic Currency Conversion), podczas płatności terminal umożliwia wybór waluty transakcji - niby fajnie bo płacąc w obcym kraju na terminalu wyświetli nam się kwota w PLN, ale mało kto wie że kurs przeliczenia takiej transakcji jest wyjątkowo złodziejska.
28 czerwca 2015
Osobiście unikam bankomatów i terminali DCC, a jak już przyjdzie mi na takim płacić to zawsze wybieram walutę kraju w jakim aktualnie dokonuje transakcji.