Najpiękniejsze Chorwackie miasteczko w jakim byłem
-
TomekWitam, chciałem się z wami podzielić moją opinią na temat miasteczka Vrboska znajdującego się na wyspie Hvar. Jest to chyba najpiękniejsze miasteczko w jakim byłem będąc w Chorwacji, a spędzam tam wakacje od bodajże 8 lat. Miasteczko - bo tak je należy nazywać, jest niewielkie bardzo kameralne, ma swój niepowtarzalny urok. Przez jego środek przebiega kanał przez który pieszo przechodzić można licznymi kamienymi mostkami. Wygląda to wszystko uroczo, łodzie zacumowane na całej długości kanału po jego obu stronach wyglądają niczym zaparkowane samochody, jest to niepowtarzalny widok. Podobno Vrboska ma opinie małej Wenecji, i przyznać muszę że jest to po części prawda, to prawdziwa namiastka Wenecji. Z pewnością można poczuć się tu zupełnie inaczej niż w każdym innym Chorwackim miasteczku.
W centrum znajduje się marina, cumują tu piękne łodzie, ale wiele łodzi cumuje również w zatoce przed miastem. W mieście znajduje się kilka zabytków, między inymi Kościół Najświętszej Maryi Panny - Crkva Sv.Marije zbudowany w około 1580 roku, jest też kościół świętego Wawrzyńca Crkva sv.Lovrinca i jeszcze jeden kościół sv.Petra z 1469 roku, wszystkie te obiekty są w świetnym stanie.
Idąc w wzdłuż zatoki - za mariną dojść możemy do pięknej plaży miejskiej a raczej miejskiego ośrodka rekreacji, w którym znajduje się kilka punktów gastronomicznych, prawdziwie żwirową plażę z łatwym i bezpiecznym zejściem do morza - nie ma tu fal bowiem jest to bezpieczna zatoka. Na plaży znajduje się prysznic ze słodką wodą, wypożyczalnia kajaków, i inych sprzętów wodnych. Generalnie bardzo polecam !Najpiękniejsze Chorwackie miasteczko w jakim byłem -
Tomek I GosiaPrzyznaje że jest urocze, choć może nie tak majestatyczne jak np miasto Hvar, to jednak o wiele bardziej kameralne i mniej komercyjne niż jak to się mówi najważniejsze miasto na wyspie. To co nam się spodobało w Vrbosce to właśnie klimat, do południa (a raczej wieczora) jest pusto i spokojnie, czasem się jakiś turysta przewinie, a tak to można usiąść w śród miejscowych w cieniu i obserwować życie miasteczka. w Stari Gradzie, czy w Hvarze tego nie ma. poza tym super jest ten kanał przez środek miasta, wyspa z palmą po środku i kamiene mostki. szkoda że nie podświetlone wieczorem.
Panorama miasteczka Vrboska -
MagdaNa wyspie Hvar, bo widzę że o niej tu mowa jest super miejscówka. Trzeba pojechać w stronę Jelsy a następnie odbić na Pitve (czy jakoś tak). Jedzie się na drugą stronę (południową) wyspy, gdzie klify są wysokie i skaliste. Rozpościerają się tam przepiękne widoki. By przejechać na drugą stronę wyspy pokonuje się stromą górę tunelem 1.5 km ale tak wąskim i ciemnym że robi wrażenie. Po drugiej stronie po drodzę biegnącej po klifie jedzie się na sam jej koniec do miejscowości Sv.Nedilja - a tam ukazują się takie widoki.
Najpiękniejsze miejsce na wyspie Hvar