Kitesurfing w Chorwacji
-
NorbertWitam, czy w Chorwacji panują dobre warunki do uprawiania kitesurfingu? Dawniej dużo pływałem na windsurfingu ale w zasadzie nigdy nie mogłem zabrać ze sobą deski na wakacje bo wiadomo za dużo miejsca zajmowała, jednak teraz gdy zmieniłem dyscyplinę na deskę z latawcem było by fajnie móc zabrać ze sobą i tu moje pytanie, czy w Chorwacji na Adriatyku panują warunki do uprawiania windsurfingu lub kitesurfingu? Czy wieje wiart? i czy w ogóle kite jest tam popularny? pływał ktoś z was na desce lub może choć widział jak ktoś pływa? Jeśli tak to gdzie? jaki region?
3 lipca 2014 -
WaldekNie wiem jak kitesurfing ale bardzo popularne są w Chorwacji szkółki, wypożyczalnie. jednymi słowy centra windsurfingowe gdzie można wynająć deskę, nauczyć się w obecności instruktora itp. Kitesurfing raczej jest mało popularny bo ciężko na skalistym brzegu jest wystartować latawiec, choć pewne dla chcącego nic trudnego.
Na wyspie Krk, w okolicy miasteczka Punat znajduje się super wyciąg do kitebordingu gdzie na dystansie około 30-50 metrów można na desce popływać na wyciągu.
Jeśli chodzi o warunki to między lądem a wyspami, lub między wyspami panują idealne warunki bowiem codzienie wieje mistral - wiatr powstający w wyniku różnicy temperatur. Jest tak np między wyspą Hvar a Korculą.WindSurfing w Chorwacji