Jakie są zwyczaje na chorwackich plażach?
-
KasiaCześć,
20 stycznia 2014
Podobno Chorwacja należy do niewielu krajów Europejskich w których od lat na plażach kobiety opalają się bez górnej części kostiumu kąpielowego. W wielu artykułach prasy turystycznej i na wielu forach internetowych ludzie opisują że na chorwackich plażach można się bez skrępowania rozebrać itp. że ludzie tam się do tego przekonują. W te wakacje to będą nasze pierwsze wczasy w Chorwacji i trochę się obawiam tego że na plaży będę jedyną kobietą w kompletnym stroju kąpielowym. Moje pytanie brzmi, jak rozpoznać plaże na których obowiązują inne zasady - wiecie o co chodzi ;) Czy takie plaże są jakoś oznaczane? Czy to zależy od regionu? są jakieś definicje czy panuje tutaj kompletny luz i każdy robi co mu się podoba?
proszę o jakieś informacje od osób które mają doświadczenie w spędzaniu wakacji nad Adriatykiem.
Pozdrawiam -
TomekA więc wygląda to tak - plaże o których wspominasz czasami oznaczone są nazwą FKK która oznacza coś w stylu Kultura Swobodnego Ciała - w języku niemieckim. Nie wiem czemu czy to niemiecy turyści w Chorwacji rozpropagowali taki sposób wypoczynku na Adriatyckich plażach. Zazwyczaj po drodze na taką plażę jest jakiś znaczek FKK, lub ten napis namalowany jest gdzieś na skale. Plaże takie usytuowane są zawsze w ustronych miejscach - gdzie nie przeszkadza to nikomu. Nie chodzi o to by siedzieć w krzakach na pustkowiu, ale by było to naturalne. Jedno jest pewne - ludzie na takich plażach są normalni, kulturalni - zazwyczaj starsi bądź jakby to powiedzieć - dorośli :)
Chorwacja i jej nieregularna linia brzegowa sprzyja takiemu rodzajowi wypoczynku, liczne laguny, skały itp. oferują wiele plaż na których można się poczuć jak Adam i Ewa - więc dlaczego by nie :)
Ogólnie w Chorwacji - tak jak w większości krajów zachodniej Europy (Francja, Hiszpania, Włochy.) nawet na zwykłych plażach spora część kobiet bez skrępowania opala się bez górnej części stroju i naprawdę nie wzbudza to żadnej sensacji.
Najważniejsze by na wakacjach czuć się swobodnie i naturalnie, bo przecież o to w tym wszystkim chodzi.
pozdrawiam i życzę udanego urlopu!Oznaczenie plaży dla naturystów -
KasiaChyba tylko polscy turyści mają problemy z zachowaniem się na chorwackich plażach. Przeżywają przed wyjazdem, przeżywają podczas pobytu na takiej plaży podczas wyjazdu. wyluzujcie trochę. Wystarczy zachowywać się NORMALNIE!
25 stycznia 2014 -
JoanaNo właśnie, przecież to że plaża jest FKK nie znaczy że ma swój regulamin itp. to wszystko wyszło naturalnie, tzn że plaża jest w ustronym miejscu, że nie przeszkadza zarówno postronym jak i postroni nie przeszkadzają plażowiczom. Czy ktoś się rozbierze cały, czy tylko trochę też zależy od samego zainteresowanego. byle by być w zgodzie z naturą i otoczeniem. Szczytem buractwa jest jak ktoś włazi na taką plaże w ciuchach gapić się na inych. albo jeszcze lepiej - siedzi w krzakach - typowo Polskie zachowanie :(
29 stycznia 2014 -
KazimierzJest przede wszystkim normalnie - można bez skrępowania sie rozebrać i nie czuje się na sobie wzroku inych plażowiczów. Jedynym dyskonfortem są własne ewentualne bariery i kompleksy. Ludzie w Chorwacji na plaży zachowują się naturalnie, można się wyluzować, i po prostu odpoczywać. To bardzo przyjemne doświadczenie. Na początku przez pierwsze chwile jest ciężko się przełamać, potem przez pierwsze dni jest dziwnie a później człowiek na tyle się przyzwyczaja że nie potrafi plażować w stroju. tak było ze mną, tak też było z moją żoną która na początku się cykała a później tak sie jej spodobało że teraz sama chce jezdzić tylko na takie campingi/plaże.
4 lipca 2014 -
RyszardJa byłem w tym roku w Baśce Vodzie, znajduje się tam również nieduża plaża naturystów. Byłem na niej kilka razy, podobało mi się. Jak się zorientowałem nie było tam naszych rodaków, a szkoda. Przeważali Niemcy, co ciekawe było dużo niewiast, odwrotnie jak na polskich plażach.
15 listopada 2014 -
AniaChorwację uwielbiamy za ciepłą piękna pogodę, za wspaniałe widoki, za zabytki i super miasteczka oraz właśnie za plaże FKK. Tego rodzaju wypoczynek poznaliśmy właśnie na chorwackich plażach na wyspie Krk. Początkowo trochę nieśmiało jednak z czasem przekonywaliśmy się do takiej formy wypoczynku coraz bardziej aż kolejne wyjazdy do Chorwacji prowadziły nas na campingi FKK. Polecamy każdemu bo to wspaniałe doświadczenie.
16 lutego 2016
pozdrawiamy -
PatrycjaTak czytam na tej stronie te wszystkie zalety takiej formy wypoczynku i powiem wam że powoli przekonuje się do wyjazdu na taką plażę oby tylko nie było tak jak na tym filmie www.smiesznefilmy.net/kamera-ukryta-na-plazy Mam nadzieje że na plażach w Chorwacji (zwłaszcza tych plażach FKK) jest zakaz używania kamer i aparatów, bo nie chciała bym aby mój wizerunek później gdzieś na internecie się na forach wyświetlał.
1 marca 2016
Jeśli ktoś miał taka przykrą sytuacje z kamerką czy aparatem, to niech napisze czy i jak udało się ją rozwiązać?