Co mnie urzekło w Tucepi?
-
KrystianPrzyznaje się w Tucepi zatrzymaliśmy się zupełnie przez przypadek, jadąc do Dubrovnika. Chwila zwiedzania, wyjście na plażę i promenadę i już wiedzieliśmy że musimy spędzić tu więcej czasu niż tylko przerwę w podróży. Zatrzymaliśmy się na ponad tydzień - to co nas urzekło w Tucepi to przepiękna długa wielka plaża - faktycznie to największa plaża w Chorwacji - chodzi o jej długość. Wprawdzie Chorwacja jest znana głównie ze skalistych plaż z nieregularnym brzegiem - jednak plaża w Tucepi to prawdziwa perełka. Jeśli ktoś chcę trochę odpocząć od skalistego dna i łatwo i bezpiecznie wchodzić do Adriatyku to ta miejscowość jest właśnie dla was.
W Tucepi jest wszystko co potrzeba turyście, na wylocie w kierunku Makarskiej jest wielki hipermarket Konzum, gdzie można zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne artykuły spożywcze i przemysłowe. Do samej Makarskiej jest jakieś 5 kilometrów więc jeśli ktoś jest spragniony nocnego życia to ma niedaleko.
W Tucepi są idealne warunki do uprawiania plażowania i kąpieli słonecznych i wodnych, plaża na której nie trzeba nerwowo szukać miejsca, bezpośrednio blisko promenada przy której jest mnóstwo kawiarenek, można zjeść, wypić kawę bądź zjeść pyszne lody. Szczerze polecam tą miejscowość - zjeździliśmy naprawdę kawałek Chorwacji i jest to jedna z naszych ulubionych miejscowości w Chorwacji!Co mnie urzekło w Tucepi? -
JagodaW pełni potwierdzam i zgadzam się z przedmówcą. Nam też podoba się w Tucepi. Długo szukaliśmy plaży w Chorwacji dla dziecka tzn takiej na której nasze dzieci będą mogły bezpiecznie wejść i bawić się w wodzie. i żwirowa plaża w Tucepi właśnie spełniała nasze wszystkie wymagania. Kamyki są na tyle drobne że można na nich wygodnie leżeć bądź chodzić w klapkach a nawet boso co na skałach nie zawsze się udaje. Wejście do wody czy samo stanie w wodzie również jest wyjątkowo miłe i przyjemne - nie tak jak w niektórych miejscach gdzie trzeba uważać na ostre krawędzie skały itp. Nasze małe dzieci w Tucepi były bardzo szczęśliwe - mogły bawić się na plaży - kąpać się i wszystko w bezpieczny sposób.
Plaża jest bardzo długa - dzięki temu nie leży się ciasno jeden na drugim jak to ma miejsce w większości kurortów w sezonie. Jedyny mankament to brak pryszniców ze słodką wodą pod którymi można by się opłukać z soli. No i ludzie zagrzebują papierosy w kamykach - dlatego lepiej odejść dalej od promenady w bardziej bezludne miejsce.Najpiękniejsza plaża w Chorwacji -
KasiaPiękne plaże - jak z obrazka, proszę polećcie mi jakieś noclegi w Tucepi. Chcę tam pojechać na wakacje na około tydzień do 10 dni i szukam tam zakwaterowania. Może być camping jeśli jest usytuowany przy takiej plaży, choć bardziej wolała bym jakiś względnie tani apartament z dostępem do morza.
29 stycznia 2014 -
IwciaMy również byliśmy przypadkiem w Tucepi i bardzo nam sie podobało. Polecam z czystym sumieniem
20 lipca 2014