Aktualne ceny paliwa w Chorwacji
-
TomekWitam, planuje wydatki podczas tegorocznego urlopu i chciał bym poznać aktualną cenę paliwa w Chorwacji. Cenę że stacji benzynowych w miasteczkach turystycznych nad morzem, oraz ewentualnie ceny na stacjach benzynowych położonych przy autostradach. Będę wdzięczny za aktualne info.
20 maja 2013
ps. chodzi mi o benzynę bezołowiową PB95 ewentualnie PB98
pozdrawiam -
JarekWłaśnie wróciłem z majowego wekendu z Chorwacji i ceny paliw na stacjach w Chorwacji wyglądają następująco :
27 maja 2013
olej napędowy (diesel) kosztuje : 9,93 kn
benzyna 95 – 10,70 kn
benzyna 98 – 11,00 kn
LPG – 5,80 kn
A więc za litr benzyny w Chorwacji po przeliczeniu zapłacimy trochę więcej niż w Polsce, bo aktualnie w polsce jest po 5,35 a w Chorwacji licząc w złotówkach wychodzi jakieś 5,55 a więc około 20 groszy drożej na litrze.
Dodam jeszcze że po drodze w krajach przejazdowych do Chorwacji paliwo było w takiej cenie:
Niemcy 1.58 euro czyli 6.68 zł
Austria 1.38 euro czyli 5,76 zł
Słowenia 1,46 euro czyli 6,12 zł
Włchy 1,73 euro to aż 7,22 zł
Ceny podane to bezołowiowa 95. To co mnie zdziwiło to to że zawsze w polsce tankowalem do pełną, potem przez niemcy tankowalem tylko tyle by dotoczyc się do austri. w Austri tankowalem minimum by dojechać w Słoweni gdzie zazwyczaj paliwo było najtańsze, a zdarzały się nawet takie lata że w Słoweni paliwo wychodziło taniej niż w Polsce.
A aktualnie wychodzi jednak że Tankujemy do pełną w Polsce, a następnie do Pełna w Austri. i Chorwacji. Włochy, Niemcy i Slowenie jechać ekonomicznie i ewentualnie dotankowywac tylko minimum by przejechać przez kraj. -
JanekA to faktycznie dziwne, bo sam również jadąc do Chorwacji do pełna tankowalem w Polsce i Słoweni. Dziwi mnie teraz fakt bo wychodzi na to że w Słoweni paliwo jest droższe niż w Austri i że z tego powodu nieźle przeplacalem. eh. powie ktoś czy to tak teraz nagle, czy zawsze tak było.?
28 maja 2013 -
RobertPamietajcie że paliwo na stacjach benzynowych znajdujących się przy stacjach benzynowych zawsze jest trochę droższe niż na stacjach w miastach. Czasem tankujac samochód do pełna, warto zjechać z autostrady i poszukać stacji w mieście, miasteczku itp. byle nie na drodze wylotowej. Zaoszczędzić można dzięki temu kilna euro.
30 maja 2013
Co do cen paliw w poszczególnych krajach na drodze do Chorwacji, to faktycznie w Niemczech jest paliwo najdroższe. Zawsze tankowalem dopiero w Słoweni, ale żeby w Austri było taniej to niewiedzialem. -
TomekWłaśnie wróciłem z tamtych rejonów i podaje aktualne ceny paliwa jakie spisałem. Podaje średnie ceny bo wiadomo że w zależności od stacji różniły się nieznacznie.
3 czerwca 2013
1 litr benzyny bezołowiowej w Niemczech - 1,57 euro
1 litr oleju napędowego w Niemczech - 1,40 euro
1 litr benzyny bezołowiowej w Austri - 1,39 euro
1 litr oleju napędowego w Austri - 1,36 euro
1 litr benzyny bezołowiowej w Słoweni - 1,48 euro
1 litr oleju napędowego w Słoweni - 1,35 euro
1 litr benzyny bezołowiowej w Chorwacji - 10,19 hrk
1 litr oleju napędowego w Chorwacji - 9,39 hrk -
KaśkaAle straszycie z tą cena paliwa w Chorwacji. Mam nadzieję że na stacjach benzynowych w sezonie ceny nie skoczą jeszcze bardziej że względu na większe zużycie. Kiedyś będąc w Chorwacji na wakacjach byłam świadkiem jak zabrakło paliwa na stacjach, było to coprawda na wyspie ale ceny paliwa szybowaly wtedy strasznie szybko.
8 czerwca 2013 -
SebastianW Chorwacji tankujcie na stacjach INA, na Petrolu i OMV cena paliwa jest niby taka sama ale jakoś przy płatności kartą, po przeliczeniu wychodzi mi po 6.20 zł za litr bezołowiowej 95 - na INA po przeliczeniu wyszło 5,80 zł za litr tego samego paliwa. A cena tu i tu niby 10,60 HRK za 1 litr pb95
15 sierpnia 2013