Jak dojechać do Chorwacji ?
-
KaśkaCześć próbuje zaplanować podróż na wakacji do Chorwacji i zastanawiam się jak tam dojechać - chodzi mi oczywiście o dojazd do Chorwacji samochodem. Mieszkam w Koszalinie czy lepiej jest jechać na południe Polski przez Czechy, Austrię, Słowenię do Chorwacji czy jakoś inaczej. słyszałam, że dużo ludzi jeździ przez Węgry ale jak ???
17 maja 2013 -
TomekKasiu, z Koszalina to chyba dla Ciebie najlepsza opcja pojechać na Szczecin -> Berlin -> Monachium -> Salzburg -> . i potem w zależności w które miejsce w Chorwacji się wybierasz. Jeśli na Istrię to odbić na Triest (można w ten sposób ominąć autostrady w Słoweni za które zapłacić trzeba 15 euro) Jeśli jednak gdzieś w regiony Dalmacji to jechać na Lublane, i dalej na południe. Generalnie jeśli chodzi o początek trasy do Chorwacji to w Twoim wypadku lepiej będzie pojechać przez Niemcy (bezpłatne szybkie autostrady). Jeśli ktoś mieszka w centralnej lub południowej części Polski to faktycznie np. z Krakowa lepiej jest jechać "w dół" kierując się na południe nawet przez wspomniane Węgry. W przypadku jednak północnych i a zwłaszcza północno-zachodnich części Polski to do Chorwacji lepiej jechać przez Niemcy. Przejazd przez Polskę to męczarnia, a poza tym po co płacić za autostrady lub narażać się na zdjęcia z ukrytych fotoradarów, skoro można jechać wygodnie i komfortowo przez niemieckie autostrady.
17 maja 2013 -
JacuśJa pierwszy raz gdy jechałem do Chorwacji a mieszkam w Szczecinie to jechałem przez Polskę tak długo jak tylko się dało czyli przez przejście graniczne w Jakuszycach. Następnie jechałem przez Czechy miejscowość Znojmo, Austrię autostradą w kierunku Wiednia, Graz aż do Klagenfurtu. Tam przez super widokowe przejście w górach następnie przez Slowenie autostradą na Lublane do przejścia granicznego z Chorwacją w miejscowości Rupa. Następnie na Rijekę i dalej przepiękną magistralą adriatycką. Niestety taka droga trwała dwa dni, z noclegiem w Czechach lub Austri.
19 maja 2013
W następnym roku pojechałem zupełnie inną trasą że Szczecina odrazu do niemiec na Berlin poźniej cały czas przez niemieckie autostrady do Austri (Salzburg). Ponieważ jechaliśmy na Istrie skierowaliśmy się więc na Triest i przez Włochy ominelismy Słoweńskie autostrady za które trzeba zapłacić 15 euro winetki.
Ten drugi wariant jest o wiele szybszy i wygodniejszy bo trasę przejechać można na jeden raz w 15 godzin bez problemu. -
JordanZ północnej polski jechać tylko przez niemcy. Jazda przez Polskę to meczarnia ale i sporą część budrzetu można zostawić na fotoradarach i przejazdowych pomiarach prędkości sporą część wakacyjnego budrzetu. Należy się kierować na Berlin potem na Monachium, Salzburg, Lublane lub Triest jeśli jedzie się na Istrie.
20 maja 2013 -
KrzysiekMoja sprawdzona trasa Poznań - Chorwacja to droga przez Niemcy, Austrię, Slowenie i jestem w Chorwacji. Czas dojazdu zajmuje mi jeśli nie ma korków na autostradach nie więcej niż 12 godzin.
28 maja 2013 -
TomekWidzę że popularna jest tu trasa przez niemieckie autortrady, powiem tylko że planując dojazd weźcie pod uwagę to żeby okolicę Monachium w Niemczech przejechać możliwie nie w godzinach poranego lub popoludniowego szczytu, bo tam wszyscy wyskakują do domu na obwodnice i potrafi się przykorkowac, zwłaszcza gdy ktoś się rozwali na autostradzie.
28 maja 2013 -
GrzegorzZgadzam się co do trasy przez Niemcy i Austrię, ale odcinek "via" Włochy poważnie bym przemyślał.Otóż w obydwie strony zaoszczędzasz na opłatach dróg co prawda ok.10 Euro ( biorąc pod uwagę że jedziesz na 2 tygodnie ),ale ten odcinek jest dłuższy o 45 km ( w obydwie strony ), no i wiedzie przez "dzikie Włochy".
2 czerwca 2013
Osobiście wybrał bym na Twoim miejscu ( a jadę do Chorwacji po raz 11 )wariant Krzyśka.Dobra,szybka i mało męcząca trasa.
Życzę pogody i udanego wypoczynku. -
TomekTo i ja się podziele, swoimi uwagami. Nie oszczędzać na winetce w Słoweni. Jak się tu czyta to większość szuka oszczędności lub trasy alternatywnej lub sposobów by ominąć autostrady w Słoweni i nie płacić za winetkę 15 euro jednak powiem wam że nie ma sensu szukać objazdu Lepiej jest zapłacić te kilka euro i przejechać Słowenie szybko i wygodnie. Autostradą do Chorwacji jedzie się 40 minut a lokalnymi drogami kilka godzin, natrafić można policję z radarem i oszczędności wyjdą nam bokiem.
8 czerwca 2013
Alternatywna droga przez Włochy też wcale nie jest taka tania bo paliwo jest drogie i też na bramce zapłacić trzeba kilka euro. -
KarolJak dojechać do Chorwacji? Zależy skąd startujecie? Ja pierwszy raz jadąc do Chorwacji na wakacje wyruszałem ze Szczecina i jechałem przez Polskę tak długo jak się da (Szczecin-Gorzów-Zielona G.-Szklarska. potem przez Czechy, przez Austrię, przez Słowenię do Chorwacji) ale to długa i męcząca trasa - no chyba że ktoś startuje ze Śląska Jeśli chodzi o dojazd ze Szczecina lub inych północnych części Polski to zdecydowanie rekomenduje trasę prowadzącą przez Niemcy, Austrię i Słowenię (ok.140 kilometrów), ewentualnie przez Niemcy, Austrię, Włochy (Udine, Triest) by zaoszczędzić na Słoweńskiej dość drogiej Vinetce. (wtedy trasa wydłuża się do 1500 km), nie płaci się za autostrady w Słoweni ale dochodzi opłata na bramce we Włoszech.
Trasa z Polski do Chorwacji